Muzej “Staro selo” u projektu “Umreži se”

Pod nazivom „Biosfera“ danas je u Muzeju „Staro selo“ Sirogojno u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, Muzejom primenjene umetnosti, Udruženjem „Priroda i umetnost“ i zajednicom digitalnih nomada Maglian Campus Divčibare, otvorena tribina na temu kulture i ekologije, uz ekskluzivna predstavljanja projekata koji mogu doprineti kulturi življenja koja poštuje principe i dinamiku prirode. Programi se održavaju na više lokacija širom Srbije pod sloganom „Umreži se“.

Tokom meseca juna u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, a u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti, Udruženjem „Priroda i umetnost“ i zajednicom digitalnih nomada Maglian Campus Divčibare kao i Muzejom „Staro selo“ Sirogojno, održaće se niz zanimljivih tribina, jedinstvenih umetničkih izložbi, interesantih promocija knjiga, sve pod sloganom „Umreži se“.

-Naša je ideja da što više razgovaramo o susretu ekologije i prirode, kulture i prirode, kulturi i kulturnom nasleđu, kako bi smo animirali sve one koji su zainteresovani da šire znanje o tome, ali pre svega da bi poslali jednu poruku mladima, da se to njih tiče, da ekologija nije nešto što je van njih i da, ako ne razmišljamo o ekologiji na svakidašnjem nivou, od velikih priča neće biti ništa. U tom smislu smo organizovali više interesantnih izložbi, tribina, predstavljanja naših izdanja, a sa druge strane mislimo da bi u dobrom duhu bilo lepo da se institucije kulture Srbije povežu, razgovaraju, razmene iskustva – priča Marko Кrstić, direktor ZAPROКUL-a.

Predstavnici Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) su predstavili projekat „Živimo nematerijalno kulturno nasleđe“, koje se realizuju u okviru Erazmus programa za obrazovanje odraslih. Zaprokul ovaj projekat sprovodi u saradnji sa institiucijama iz Nemačke, Italije, Španije, Bugarske i Rumunije. Na prezentaciji su predstavljeni elementi nematerijalnog kulturnog nasleđe iz svih zemalja koje učestvuju na projektu, kao i kviz i igra memorije koji će se uskoro naći na internet stranici projekta.

-Nama je želja da imamo ovakvih susreta što više, da ovo bude tradicionalno, da svake godine uključimo još neku instituciju kulture u organizaciju, a da opet budemo malo i inovativni. Zato smo ove godine uključili Digitalne nomade sa Divčibara. Oni takođe imaju jedno selo koje je prilagođeno IT sektoru, ali oni su interesantni iz perspektive ekologije jer su se prilagodili šumi, gradeći kućice između stabala, tako da tu imamo ekološki urbanizam – istakao je ovom prilikom Кrstić.

U nastavku programa, večeras će Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno gostima i posetiocima predstaviti svoje publikacije i programe.

Autor: Mirjana Ranković-Luković

Leave a Comment