TANjUG javlja: Rat je završen u Užicu, pa u Pekingu

Izložba Muzeja Jugoslavije TANjUG javlja: Rat je završen, autora Radovana Cukića i Milice Tomić, otvorena je u Narodnom muzeju Užice u okviru programa Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine. Pred publikom užičkog Narodnog muzeja do 30. maja oko 1 700 dokumentarnih fotografija, kako su naveli, velike istorijske vrednosti.

Deo najstarijeg sačuvanog segmenta foto arhive Tanjug-a, Telegrafske agencije Nove Jugoslavije, predstavljen je u Narodnom muzeju Užice.

Na 1 700 dokumentarnih fotografija foto-reportera Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena iz 1944. i 1945. godine – prikazi završnice Drugog svetskog rata, prvih dana oslobođenja od četvorogodišnje okupacije i početka novog života Jugoslavije kao republike, socijalističke federacije.

  • Izložba oslikava duh borbe za slobodu i istinu, napomenula je Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.
– Objektivom foto-reportera TANjUG-a su zabeleženi najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu, uglavnom u Beogradu; skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, konferencije masovnih političkih organizacija, politički mitinzi, parade i defilei povodom državnih praznika. U više foto-reportaža zabeležene su i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u pojedinim selima, kao i brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, te reportaže s prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova, naveli su iz Muzeja Jugoslavije

Oko 25 000 snimaka, koje su zabeležili foto-reporteri državne telegrafske i novinske agencije Tanjug u periodu od 1944. do 1947. godine, otkriveno je uvidom u više od 900 rolnica crno –belih negativa lajka formata, pronađenih u dve arhivske kutije pre oko deset godina u fondu Muzeja Jugoslavije.

  • Od tada su predmet stručne obrade i digitalizacije, ukazao je istoričar Radovan Cukić, jedan od autora izložbe TANjUG javlja: Rat je završen.

Oko 2 600 fotografija iz foto arhive državne telegrafske i novinske agencije Nove Jugoslavije, premijerno su izložene 2020. godine u zgradi Muzeja 25. maj u Beogradu, u okviru izložbe Muzeja Jugoslavije TANjUG javlja: Rat je završen i povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom.

– Sa preko 9000 posetilaca, izložba je privukla veliku pažnju javnosti, uz realizovane govorno-edukativne programe, tematska vođenja, kao i privatne narative u vidu audio i video zapisa, naveli su iz Muzeja Jugoslavije.

Podsetivši da Muzej Jugoslavije baštini i predstavlja kulturno – istorijsko nasleđe Jugoslavije, Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, istakla je da je Muzej Jugoslavije jedan od najposećenijih i najatraktivnijih muzeja u regionu.

Prema navodima Radovana Cukića, Užice je mesto prvog gostovanja izložbe predstavljene u Beogradu.

  • Kao i Muzej Jugoslavije, smatramo da Narodni muzej Užice baštini antifašističku tradiciju, a Užice je bilo i značajan centar otpora fašizmu u toku Drugog svetskog rata, osvrnuo se Cukić podsetivši i na oslobođenu teritoriju Užičku republiku.
– Užice predstavlja centar kulturnog nasleđa i simbol je antifašističkih vrednosti, hrabrosti i otpora, kazala je direktorka Muzeja Jugoslavije na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju 24. aprila.

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, istakla je da su građani Užica u prilici da pogledaju izložbu izuzetne umetničke, edukativne i istorijske vrednosti iz vremena značajnih promena za državu i celokupno društvo.

  • Ovakvi susreti i postavke potvrđuju ono najvažnije – da se umetnost suočava i trpi različite promene i da je sklona prilagođavanju i napretku. Bilo da su potresne ili veoma srećne epohe, umetnost ima za cilj da nas svojom svetlošću obasja, približi, pomiri i unapredi, navela je gradonačelnica Užica otvarajući izložbu u Narodnom muzeju.

Prema navodima direktorke Muzeja Jugoslavije, ova izložba predstavlja vid mosta i važnosti saradnje među muzejima.

  • Saradnjom unapređujemo programe i prakse, dodala je Knežević zahvalivši i učenicima Umetničke škole Užice jer su pomogli postavku fotografija u užičkom Narodnom muzeju.

U manjem obimu, izložba TANjUG javlja: Rat je završen biće predstavljena za oko mesec dana u Kulturnom centru Republike Srbije u Pekingu.

Izložba je otvorena i nastupom Luke Marića, učenika Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović, uz klavirsku pratnju profesorke Vesne Damjanović.

Izvor: Radio Luna, foto: Jelena Penezić

Leave a Comment