Zlatibor je utkan u košarkaške prvake

Pored fudbala, najzastupljeniji timski sport je svakako košarka. Klimatske i reljefne karakteristkike Zlatibora, odlična sportska i turistička infrastruktura predstavljaju idealne uslove za bazične pripreme košarkaških timova. Zato brojne košarkaške ekipe, domaće i strane, imaju pripreme na ovoj zlatnoj planini. Takođe, jedan od značajnijih košarkaških događaja se baš ovde održava, a to je turnir ABA2 lige.

Na 1.002 metra nadmorske visine idealne uslove za bavljenje košarkom nudi turističko rekreativni kompleks Zlatibor. Sportska dvorana nudi najviše standarde za pripreme ekipa i odigravanje utakmica. Iskustvo dugo preko deset godina govori o spremnosti da se odgovori svim zahtevima korisnika, a u prilog tome idu brojna organizovana međunarodna takmičenja u košarci. Hala ima površinu parketa 1.500 kvadratnih metara, visinu 15 metara, kapacitet je 712 sedišta, a sa teleskopskim tribinama može ugostiti 2.500 gledalaca. Spuštanjem zavesa dvorana se deli na tri standardna košarkaška terena, sto pruža mogućnost treninga istom broju ekipa. Dvorana raspolaže VIP ložama, odličnim uslovima za rad medija i teretanom sa fitnes programom.


Brojne košarkaške ekipe iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Rusije do sada su formu brusile upravo u TRK Zlatibor, pa nema sumnje da su u titule Partizana, Crvene zvezde, Budućnosti, Rabotničkog i drugih klubova utkani i sjajni uslovi koje su imali tokom priprema.
U proteklom periodu pristupilo se obnovi postojećih i izgradnji novih sadržaja. Postavljani su novi ekonomičnij reflektori u sportskoj dvorani, izgradnja sale sa 50 mesta za radionice i seminare, novi vešera, sve do postavljanja solarnih panela na krovu, tako da je ovaj objekat u pravom smislu reči postao energetski samoodrživ.

Prema rečima direktora TRK “Zlatibor” Nikole Novakovića uz podršku opštine Čajetina, značajno je unapređena ponuda ovog kompleksa. Nedavno je završena rekonstrukcija 13 smeštajnih jedinica koje se nalaze na drugom spratu objekta, što je bitno zbog sve većeg interesovanje sportskih ekipa koje kod ovde realizuju svoje pripreme i takmičenja. Turističko rekreativni kompleks Zlatibor ugostio je nekoliko seniorskih ekipa, koje su pored smeštaja u novom ruhu imale i odlične uslove za treninge.

Ono što je takođe novina jeste da smo u sportskoj dvorani postavili nove, znatno ekonomičnije reflektore. Sa željom da zaokružimo ponuda kompleksa, nedavno smo otvorili i vešeraj koji je na raspolaganju i trećim licima, a napravljena je i jedna sala, sa mogućnošću pregrađivanja, za seminare i radionice kapaciteta do 50 mesta – rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima najznačajnija investicija je postavljanje solarnih panela.

Svakako najznačajnija investicija koju smo završili jeste postavljanje solarnih panela na krovu kompleksa. Ovoj značajnoj investiciji prethodila je sanacija krovne konstrukcije dvorane na koju je postavljeno 500 kilovata solarnih panela. Sada objekat, pored svoje vode, ima i svoju električnu energiju što ga čini energetski efikasnim, što dalje znači da će troškovi funkcionisanja kompletnog objekta biti smanjeni na minimum – dodao je direktor TRK Zlatibor.

U okviru Turističko rekreativnog kompleksa posluje i moderan “Sport kafe” u kome svoje slobodno vreme mogu da provedu kako gosti kompleksa, tako i svi stanovnici i posetioci Zlatibora, uživajući u bogatoj ponudi pažljivo odabranog menija, nezavisno od pansionskog dela ponude.

Direktor Novaković je najavio da je u narednom periodu u planu izgradnja spa centra, pre svega za potrebe sportista, ali koji će moći da koriste i komercijalni gosti.

Planirana je i adaptacija i sanacija soba na trećem spratu, što je značajno veći poduhvat od ovog što je nedavno završen. Smeštaj zadovoljava najviše standarde, pa su smeštajni kapaciteti konstantno popunjeni. Već sada postoje rezervacije za narednu, kako zimsku, tako i letnju sezonu – kaže Novaković.

Turističko rekreativni kompleks Zlatibor će ponovo biti domaćin Regionalne ABA 2 košarkaške lige.

U saradnji sa sa našim šampionskim klubom КК “Zlatibor Gold gondola“ i ove godine ćemo biti jedini domaćini dva balon takmičenja ABA2 lige koju su naši momci prošle godine i osvojili. Prvi balon je u oktobru, drugi u novembru, kada će Zlatibor biti ponovo domaćin najboljim ekipama iz bivše Jugoslavije i regiona. Sve pomenuto je još jedan pokazatelj da možemo da odgovorimo svim zahtevima gostiju – zaključio je Novaković.

U sportskom objektu su se pripremale i reprezentativke Srbije. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je tokom boravka reprezentativki na pripremama na Zlatiboru sastao sa njima i sa njihovim trenerom, poželeo im dobrodošlicu. Opština Čajetina i njen predsednik Milan Stamatović dugi niz godina unazad pružaju podršku srpskim reprezentativkama pred sva velika evropska i svetska takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.

Svaki put, Zlatibor i Čajetina, kada su bili domaćini košarkašicama Srbije tokom njihovih sportskih priprema, pred važna međunarodna takmičenja, donosili su sreću, što će se, uvereni smo, desiti i na predstojećoj Olimpijadi u Tokiju.

ZLATIBORCI PRVACI ABA2 LIGE

Da Zlatiborci ne ugošćuju samo košarkaše, već da se i oni sami ozbiljno bave košarkom govori i uspeh KK “Zlatibor”, koji je u aprilu ove godine postao šampion ABA2 lige.

– Ovom prilikom zahvalio bi se svojim košarkašima, koji su iz dana u dan ispisivali istoriju КК Zlatibor i istoriju opštine Čajetina. Ovaj uspeh je mnogima izgledao kao nemoguća misija, ali nakon svega, mi smo stekli jedno neverovatno poštovanje, prvenstveno zbog osvajanja košarkaške lige Srbije i regionalnog ABA 2 takmičenja. Obećavam da ćemo dati sve od sebe kako bismo obezbedili plasman u ABA 1 ligu – rekao je prilikom povratka iz Skoplja, gde su osvojili titulu, trener КК Zlatibor Strajin Nedović i zahvalio se opštini Čajetina na sveobuhvatnoj podršci.

KOŠARKAŠKI KAMPOVI

Pored sportskih hala na Zlatiboru i Čajetini postoje i otvoreni tereni za košarku na tartanu ili na betonskoj podlozi. Na Zlatiboru postoje i dva dečija košarkaška kampa: Košarkaški kamp Maxima i Akademski košarkaški kamp profesora Aleksandra Nikolića.

Košarkaški kamp Maxima smešten je u samom centru Zlatibora u odmaralištu Sunčani breg, koje je potpuno prilagođeno potrebema mladih sportista. U košarkaški kamp Maxima svake godine dolaze igrači i treneri iz svih delova naše zemlje, kao i iz inostranstva.
Realizacija kompletnog stručnog rada se odvija po ekskluzivnom programu košarkaškog kampa Maxima koji je baziran na najsavremenijim dostignućima američkih kampova, kao i na osnovama programa reprezentativnih selekcija mlađih kategorija Srbije. Programi treninga su prilagođeni uzrastu i trenutnom kvalitetu polaznika, a treninzi se odvijaju po selektivnim grupama. Glavni akcenat treninga je da polaznici kampa napreduju u košarci i dobijaju prave smernice za dalji rad. Svakodnevno se održavaju mnoga takmičenja i utakmice po grupama sa vrednim nagradama gde polaznici kampa razvijaju sportski duh i pobednički mentalitet. Pet moderno opremljenih košarkaških terena je potpuno osvetljeno reflektorima tako da je efekat treninga i utakmica doveden na najviši nivo – navode u ovom košarkaškom kampu.
Vlasnik objekta Sunčani breg i direktor kampa je naš istaknuti košarkaš Miroslav Pecarski.

Košarkaški kamp Profesora Aleksandra Nikolića je jedan od prvih košarkaških kampova u Evropi. Cilj ovog kampa je od početka bio isti: unapređivanje dečije i omladinske košarke kroz učenje, igru, takmičenje, druženje, socijalizaciju i zabavu. Program pruža mogućnost napredovanja u košarkaškom znanju, a desetodnevni boravak u kampu sticanje poznanstava iz celog sveta i prijatelja za ceo život. Za sve ove godine kroz programe kampa je prošlo više od 40.000 dečaka i devojčica.
Mnogo je imena i ličnosti koji su ostavili trag boraveći ili radeći u ovom kampu, kao što su Bratislav Bata Đorđević, Borisav Ćorković Reba, Mihailo Pavićević, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga i mnoge druge legende srpske košarke.
Svake godine kamp Profesora Aleksandra Nikolića se održava na Zlatiboru u dečijem odmaralištu Golija koje je opremljeno sa četiri košarkaška terena i jednom zatvorenom halom.

Košarkaške kampove drže i Partizan i Crvena Zvezda.

Studentsko odmaralište Ratko Mitrović i Konačište Braća Sekulić imaju tartan podloge za košarku, koje takođe koriste brojne juniorske i seniorske ekipe.

Autor: LZS

(Zahvaljujemo se TRK “Zlatibor”, košarkaškim kampovima i TO “Zlatibor” na saradnji.)

Tekst je realizovan u okviru projekta koji sufinansira Opština Čajetina “Zlatna planina – centar sportskog turizma”

 

 

Leave a Comment