Strip o Nikoli Tesli

O stripu posvećenom Nikoli Tesli jednom od lučonoša projekta Užice-prestonica kulture 2024. godine, autora Dragana Filipovića i crtača Sabahudina Muranovića govorilo se danas u Gradskom kulturnom centru u okviru festivala Užički strip susreti. Kako su naveli organizatori strip je pri kraju i biće predstavljen za Teslin rođendan, 10. jula u okviru manifestacije Tesla na Đetinji.

Foto: M. H.

Radni naziv stripa je Nikola Tesla i lepotica na Đetinji i pripremljen je kao omaž hidrocentrali koja je urađena po Teslinim principima. Kako je naveo inicijator stripa Dragan Filipović radovi su pri kraju.

– Strip knjigu o Nikoli Tesli prema našim planovima trebalo bi da imamo za Teslin rođendan, 10. jula u okviru manifestacije Tesla na Đetinji koja će biti održana od 7. do 10. jula na Gradskoj plaži. Danas ćemo predstaviti nekoliko radova crtača Sabahudina Muranovića, a nama predstoji upisivanje teksta, tehnička priprema, ali mislim da ćemo stići sve da završimo prema planu, rekao je Filipović.

Foto: M. H.
Foto: M. H.

Nekoliko Užičana među kojima i Dragan Filipović osnovali su Udruženje Tesla na Đetinji koje je uz Gradski kulturni centar jedan od izdavača. Članovi Udruženja svake godine povodom Teslinog rođendana otvore hidrocentralu, puste mašine u rad i podsete sugrađane šta Užice ima. Taj gotovo religijski odnos Užičana prema hidrocentrali koji je prolazio kroz razne faze, kako kaže Filipović, to što je 1900. godine Užice obasjano svetlom po Teslinim principima, kao i to što je bio radioamater gde se oslanjao na struju, ljubav prema stripu vrlo lako su se skockali i naveli ga da napiše priču za strip o Tesli.

Tesla je funkcionisao na principu trijada i izabrao sam po tri strane iz njegovog života za koje sam uveren da su dovele do ideje o naizmeničnoj struji i posledično do centrale na Plaži. To je sjajna priča kako smo praktično ni iz čega došli do te elektrane. Nismo imali put, prugu, zaprega od šest pari volova vukla je generatore po bespuću i sve su to naši Užičani napravili i pustili za godinu dana u rad 1900.godine, kaže Filipović i dodaje da je strip je namenjen učenicima starijih razreda osnovnih škola i ostalim generacijama.

Foto: M. H.

Crtač Sabahudin Muranović je izrazio zadovoljstvo što je deo festivala Užički strip susreti za koji se nada da će zaživeti i ostaviti traga na našim prostorima.

Ideja za ovaj strip mi se dopala i smatrao sam to ispunjenjem dečačke želje da ostavim traga u tom pogledu. Govoriti o grafičkoj noveli pretpremijerno je malo nezahvalno i previše hrabro. Ali kao crtač mogu reći da sam ponesen i da je taj posao već pri kraju. Trudio sam se da strip ostavi traga i kod posmatrača, bezobzira je što je strip kod omladine davno prestao biti ono što je bio u vreme kad sam ja bio dečko od 20 godina. Filipović je uradio interesantnu priču sa zanimljivim pristupom, ona je po meni više dokumentarna, a ja sam se trudio da joj dam ritam koristeći različite stilove, naveo je Muranović.

Izvor: Radio Luna

Leave a Comment