Posle godinu dana isplaćena poslednja rata za gondolu

Godinu dana nakon otvaranja najduža panoramska gondola na svetu, ona je već samu sebe otplatila, što je nadmašila sva očekivanja. Iako je od početka izgradnje Gold gondola bilo brojnih poteškoća rukovodstvo u opštini Čajetina nije imalo dilemu da će se taj projekat višestruko isplatiti.

– Za prvih godinu dana gondola je prevezla više od 250.000 putnika. Krajem 2021. godine isplaćena je i poslednja rata kredita tako da će u narednim godinama u opštini Čajetina ostajati celokupni profit od Gold Godndole, koji će se plasirati u nove investicije, u razvoj Zlatibora i čitave opštine. Svašta smo prošli za poslednjih 10 godina. Preskočili smo sve prepreke, nismo padali i odustajali, zato što smo verovali u ono što radimo – rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetine.

Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 54 kabine, a u prvom delu godine po planu će se nabaviti 20 novih kabina, završiti natkrivka nad mehaničkim delom krajnje stanice, ali i nastaviti radovi na upravnoj zgradi na polaznoj stanici gondole.

U izgradnju gondole opština Čajetina je, računajući opremu kupljenu od francuske kompanije “Poma” i građevinske radove, uložila 13 miliona evra. To je finansirano iz budžeta opštine i delom iz kredita.

Gondolu je 11. januara prošle godine svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor: LZS

Leave a Comment