Uspšeno prstenovali ptice

Nacionalni park Tara više 10 godina sprovodi aktivnosti na praćenju stanja faune ptica u saradnji sa relevantnim institucijama. Jedna od metoda praćenja je i prstenovanje ptica, a kamp za prstenovanje je organizovan u periodu od 2. do 6. oktobra u sklopu praćenja jesenje seobe ptica i migracija preko područja Tare.

Кamp je imao i edukativni karakter, jer je u prstenovanju učestvovalo i 40 učenika, sa nastavnicima i profesorima, iz O.Š. “Stevan Joksimović” iz Rogačice (istureno odeljenje Bačevci), O.Š. “Dušan Jerković” iz Rogačice, O.Š. “Rajak Pavićević”, O.Š. “Sveti Sava” i Gimnazije “Josif Pančić” iz Bajine Bašte. Tokom posete kampu deca su bila u prilici da se upoznaju sa terenskim radom ornitologa, determinišu vrstu ptice, vide način prstenovanja i čuju zanimljivosti vezane za pojedine vrste ptica koje borave u Parku ili samo prolaze kroz njega na putu prema toplijim krajevima.

Prstenovanje ptica je metoda istraživanja koja se temelji na individualnom obeležavanju. Ornitološkim mrežama postavljenim na rubu šume ornitolozi hvataju ptice koje migriraju u toplije krajeve i prikupljaju podatke o stanju njihovih populacija i putevima migracija. Nakon što se ptice uhvate u mreže, ornitolozi ih vežu, mere, prstenuju i zapisuju podatke, a potom ih nepovređene puštaju. Svako opažanje tako prstenovane ptice govori o njenom životu tj. o putevima kretanja. Brižljivo evidentiranje mesta na kojima su prstenovane ptice viđene ili ulovljene omogućuje nam da odredimo njihove selidbene puteve te područja gnežđenja i zimovanja. Najbolji rezultati prstenovanja postižu se organizovanim akcijama kada se na jednom mestu ptice prstenuju u dužem vremenskom periodu jer se upravo ovakvim kontinuiranim praćenjem dolazi do novih informacija o njihovom kompleksnom ponašanju tokom migracija.

Za tri dana koliko traje kamp markirano je preko 250 ptica odnosno 20-ak vrsta ptica.

Ove godine prstenovanje ptica se realizuje u okviru projekta „Unapređenje zaštite retkih i ugroženih vrsta ptica kao prirodnih vrednosti NP Tara“.

Projekat „Unapređenje zaštite retkih i ugroženih vrsta ptica kao prirodnih vrednosti NP Tara“ sprovodi Centar za istraživanje biodiverziteta, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment