Umetnička galerija se iz grada preselila u selo

Posle sedam godina rada u preuređenoj užičkoj kasarni galerija Reflektor se preselila u obližnje selo Gorjani, u prostor bivše seoske škole.

– Naša nova-stara galerija je presedan u našoj sredini koja u potpunosti menja postojeću paradigmu i umetnosti iz gradskih sredina donosi na selo. Pored izložbi domaćih i inostranih umetnika predviđene su mnogobrojne aktivnosti, od radionica sa decom različitog uzrasta, predavanja naših enomiranih istoričara i teoretičara umetnosti, projekcija filmova i video radova, pa do razgovora sa umetnicima. Sam centar se sastoji od izložbenog dela u kome će se dešavati različiti programi, male knjižare (biblioteke) ali i rezidencijalnog dela za umetnike koji budu posećivali Kulutrni de Centar (KDC) Reflektor – objavilo je Udruženje vizuelnih umetnika Užice, koje je već godinama unazad uspešno organizovalo veliki broj izložbi i napravilo mini kulturni centar.

Aleksandar Dimitrijević, umetnik iz Užica, na otvaranju nove galerije kaže da su uspeli prostor stare seoske škole provedu nameni.

– Prošle godine u oktobru sa poslednjom izložbom smo ugasili Reflektor u kasarni, jer smo dobili obaveštenje od grada Užica da je za taj prostor nađena druga namena. Našli smo ovaj prostor i uz razumevanje Grada dobili ga na korišćenje. Ovo je zgrada stare škole, preuredili smo prostor uz pomoć dobrih ljudi, prijatelja i donatora i usepeli smo da ovaj prostor privedemo nameni – Aleksandar Dimitrijević iz Galerije Reflektor, čija je pop-up izložba otvorila galeriju, a odmah posle toga je postavljena prva samostalna izložba „Slon u sobi” umetnika iz Beograda Aleksandra Rakezića, koja će biti otvorena do 10. maja.

Autor: LZS, foto: Privatna arhiva

Leave a Comment