Potpisan ugovor o realizaciji letnjeg kampa za decu iz dijaspore

Potpisivanjem ugovora sa ministrom bez porfelja zaduženim za dijasporu Đorđem Milićevićem Opština Čajetina je postala jedna od 17 lokalnih samouprava u kojima će se ovog leta organizovati edukativni kampovi za decu iz dijaspore i regiona, a za čiju realizaciju je država Srbija u budžetu predvidela 120 miliona dinara.

Na Zlatiboru ćemo ugostiti našu decu iz više kulturno umetničkih društava iz Nemačke, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji će tokom kampa imati priliku da sa svojim domaćinima iz KUD „Zlatibor“ iz Čajetine razmene igračka iskustva i prakse. Svi zajedno će biti učesnici seminara na temu tradicionalnih igara, pesama i nošnji zlatiborskog kraja, a lokalna pevačka grupa će im predstaviti tradicionalno narodno pevanje „na bas“ i „izvika“, rekao je Miljko Radišić, član Kulturno-umetničkog društva „Zlatibor“, nakon potpisivanja ugovora.

Sportska hala Turističko-rekreativnog kompleksa Zlatibor će ustupiti svoje kapacitete za organizaciju igračkih radionica, a Kulturni centar Zlatibor za radionice srpskog jezika i istorije kroz dva tematska predavanja. Profesor srpskog jezika i književnosti Ksenija Kovač i diplomirani filolog-srbista Nevena Šopalović će kroz radionicu o srpskom jeziku i književnosti učesnike kampa upoznati sa počecima pismenosti kod Srba, ukazaće im na značaj manastira Rujan i Rača za razvoj pismenosti, razvoj pisma od dolaska Ćirila i Metodija do današnjih dana, a kroz biografije i njihova najznačajnija dela i sa srpskim najznačajnijim piscima. Diplomirani slikar zidnog slikarstva Danica Jevtić Šišović će u radionici o freskoslikarstvu upoznati decu iz rasejanja sa istorijom srpskog srednjevekovnog slikarstva.

Izvor: Opština Čajetina

Leave a Comment