Saradnja nacionalnih parkova Tara iz Srbije i Gorčanskog NP iz Poljske

Nacionalni park Tara su u periodu od 28. avgusta do 2. septembra posetile kolege iz Gorčanskog nacionalnog parka iz Poljske. Poseta je organizovana kao deo zvanične saradnje između dva nacionalna parka, a na osnovu Sporazuma koji je potpisan u septembru 2022. godine.

Petočlana delegacija iz Poljske predvođena direktorom Janušem Tomašievićem tokom boravka u Srbiji je obišla različite lokalitete i upoznala se prirodnim i kulturnim vrednostima Nacionalnog parka Tara. Fokus posete je bio na tehnikama monitoringa staništa različitih životinjskih i biljnih vrsta, održavanju livadskih ekosistema, načinu gazdovanja šumskim staništima, uređivanjem i održavanjem turističke infrastrukture te obrazovnim aktivnostima koje realizuju u parku. Pored boravka na Tari kolege iz Poljske su posetile i Beograd i Višegrad (BiH).

Zajedničke aktivnosti koje se preduzimaju u okviru Sporazuma o saradnji između Nacionalnog parka Tara i Gorčanskog nacionalnog parka usmerene su na razmenu informacija i iskustava vezanih za: monitoring prirodnih promena, efikasnost zaštite prirodnih resursa, obrazovne aktivnosti vezane za prirodu i životnu sredinu, te saradnju sa lokalnim zajednicama, lokalnim i regionalnim ekonomijama, naučnim institucijama i nevladinim organizacijama.

Gorčanski nacionalni park (Poljski: Gorczański Park Narodowy) se nalazi na jugu Poljske u Vojvodstvu Malopoljska. Pokriva centralne i severoistočne delove planine Gorce, koji su deo zapadnih Beskida (na zapadnom kraju karpatskog luka). Prvi koraci za zaštitu ovog područja datiraju iz 1927. godine, kada je u rezervat stavljena šuma na zemlji u vlasništvu grofa Ludvika Vodzickog. Nacionalni park je osnovan 1981. godine i pokriva oko 7000ha od čega je šuma 6591ha. Najznačajnije životinjske vrste u parku su ris, vuk, jelen, veliki tetreb. Značajan je udeo planinskih vrsta flore, ali su prisutne i vrste tipične za alpski nivo. Šumske sastojine uglavnom čine smrča, bukva, jela, sa primesama ariša, bresta, jasena, platana i sive jove.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment