Predavanje u NP Tara

U organizaciji Ustanove Kultura, Turističke organizacije Tara-Drina i Nacionalnog parka Tara sutra (utorak, 14. novembra) od 18 časova, u Centru za posetioce NP Tara, istoričar dr Nemanja Dević održaće predavanje Srpska priča – osvrt na srpsku istoriju XX veka.

Nemanja Dević, istraživač-saradnik u Institutu za savremenu istoriju, doktorirao je izučavajući istoriju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Objavio je više od 20 naučnih radova u kojima je uložio ogroman trud u borbi protiv istorijskih falsifikata i nametnutih narativa.

Dević je i autor izložbe Junaštvom u slavu, srpski vojnik u Prvom balkanskom ratu, koja je tokom 2012. i 2013. godine bila postavljena u više gradova, kao i u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu. Sarađivao je na izložbi U ime naroda, represija u Srbiji 1944–1953, autora Srđana Cvetkovića, koja je bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije 2013. godine, a kasnije je premeštana širom zemlje.

U sklopu predavanja Dević će promovisati i svoju knjigu Srpska priča, a uvodnu reč održaće Željko Marković, direktor regionalnog Istorijskog arhiva iz Užica.

Predavanje i promocije knjige se održavaju u sklopu obeležavanja državnog praznika čiji zvanični naziv je Dan primirja u Prvom svetskom ratu i koji se praznuje 11. novembra.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment