POMOĆ КOLEGAMA IZ CRNE GORE U BORBI PROTIV POTКORNJAКA

U periodu od 22. do 24.11.2023. godine, diplomirani inženjer šumarstva Marko Tomić, boravio je u Nacionalnom parku Prokletije u Crnoj Gori, na poziv nevladinog udruženja ,,Drvoprerađivači“. Razlog ove posete bio je prezentovanje iskustva iz Srbije, koja se sa najezdom potkornjaka suočila na području Nacionalnog parka Tara, a koja je trenutno zastupljena u Nacionalnom parku Prokletije.

Tomić je pozvan kao deo tima JP ,,Nacionalni park Tara“, koji je u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu realizovalo plan sanacije populacije potkornjaka feromonskim klopkama u Nacionalnom parku Tara.

Tokom prvog dana posete i obilaska terena, konstatovano je da je stanje na Prokletijama dosta komplikovanije nego što je bilo na Tari.

– Za raliku od Tare, na kojoj dominiraju mešovite šume jele, smrče i bora, na Prokletijama se u velikoj meri nalaze čiste sastojine smrče u kojima se potkornjak koji napada smrču, kada progradira i postane primarna štetočina, širi koncentrično i teško zaustavljivo, zbog čega su potrebni hitni sanacioni planovi – ističe Tomić.

Tokom drugog dana posete, u okviru okruglog stola u zgradi Opštine Plav, Tomić je prezentovao metode koje su u Nacionalnom parku Tara primenjivane u zaustavljanju najezde potkornjaka. Organizaciju ovog sastanka pozdravila je i lokalna uprava, odnosno gradonačelnik Nihad Canović, koji se zahvalio Tomiću na spremnosti da podeli iskustva struke. Prezentaciji su pored šumarskih inspektora sa područja Berana, Rožaja i Plava prisustvovali meštani, predstavnici nevladinog udruženja ,,Drvoprerađivači“ i građani.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment