Vidikovci na Tari pružaju veličanstvene poglede

S prvim prolećnim danima planinu Taru pohodi sve više ljubitelja prirode. A na njoj je mnoštvo uređenih vidikovaca sa kojih se pogled širi nadaleko, po prostranstvima ove planine i dolinom Drine.

Ukupno je 13 vidikovaca u bajinobaštanskom kraju – u zoni Nacionalnog parka „Tara” ih je čak 12, dok je jedan (Кapija Podrinja) na ulasku u ovu opštinu, ispod Povlena. Te istaknute tačke planinskih visova kao posebna atrakcija privlače posetioce.

„Vidikovci u Nacionalnom parku “Tara” predstavljaju najatraktivnije lokalitete sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje. Ovde postoji 12 uređenih vidikovaca koji su ograđeni i bezbedni za posetioce. To su: Banjska stena, Sokolarica, Vrla ripa, Bilješka stena, Platno, Crnjeskovo, Osluša, Zelenika, Brana Lazići, Ravna stena, Sjenič i Janjač”, navode u NP „Tara”, ipak pozivajući posetioce vidikovaca na oprez: da ne napuštaju obeležene staze, ne prilaze neobezbeđenim liticima, da se ne naslanjaju, ne penju i ne sede na zaštitnim ogradama.

Najpoznatiji i najposećeniji vidikovac Tare je Banjska stena (na 1.065 mnv), šest kilometara od Mitrovca. Do njega vodi makadamski put, biciklistička i pešačke staze, opremljen je panoramskim durbinom, a gleda na strme padine Tare i Zvijezde, kanjon reke Drine, jezero Perućac i padine Osata.

Sa vidikovca Vrla ripa (955 mnv) kod Кaluđerskih bara vide se predeli Solotuše i Jasikovice, sa obližnjeg Platna (950 mnv) pogled doseže do Bajine Bašte, doline Drine i Osata, dok se sa Crnjeskova (958 mnv) posmatra rečica Rača i istoimeni manastir, drevna Gradina i Кrstata stena. Lokalitet Sokolarica (990 mnv) sa nekoliko manjih povezanih vidikovaca gleda na mesta gde se gnezde suri orlovi i klisuru Rače, a na drinsku dolinu Osluša (964 mnv), gde je i poletište za paraglajdere. Zelenika (555 mnv, nazvan po starom imenu reke Drine) jedan je od najdostupnijih (pored puta Perućac–Mitrovac) i s njega se lepo vidi jezero i HE „Bajina Bašta”. Vidikovac Brana Lazići (870 mnv) na istoimenoj je brani jezera Zaovine, gleda na dva jezera, tri sela i vrhove Zborište i Gavran. Obližnja Ravna stena (ili Grad, na 860 mnv) zahtevnija je za prilazak, ali nudi prelep pogled širom okolinom, dok je visoki Janjač (1.473 mnv) u Zaovinama jedan od najlepših sa koga se po lepom vremenu vidi i Višegrad s čuvenom ćuprijom. Nešto niži je Sjenič (1.444 mnv) odakle se posmatraju staništa Pančićeve omorike, kao i sa Bilješke stene (1.225 mnv) u blizini Predovog krsta. Jedini uređeni vidikovac van nacionalnog parka ovde je Кapija Podrinja (925 mnv), tačka pored puta Valjevo – Bajina Bašta sa koje počinje ulazak u magičnu drinsku dolinu (tokom aprila će obnavljati drveni plato Кapije Podrinja).

Pustinjska prašina zaklonila sunčeve zrake

– Bajinobaštanska opština poseduje izuzetne prirodne lepote, a vidikovci su vrlo atraktivne tačke destinacije Tara – Drina – Bajina Bašta. Uvek preporučujemo turistima da, pored najpoznatijeg srpskog vidikovca Banjska stena, upoznaju i one koji nisu tako blizu i dostupni, a pružaju veliko zadovoljstvo, impresivni prizori koje nude dugo se pamte – kaže za naš list Siniša Spasojević, zamenik direktora bajinobaštanske TO „Tara–Drina”.

Auttor: Branko Pejović, Politika

Leave a Comment