Počelo pijanističko veče

Solističkim koncertom laureata prošlogodišnjeg takmičenja Ivana Černuhina, u Svečanoj sali Gradske kuće otvoreno je šesto po redu Pijanističko takmičenje u organizaciji Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović.

Učesnicima takmičenja, koje od ove godine ima međunarodni karakter, obratila se i gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, poželevši im dobrodošlicu u grad Užice, nacionalnu prestonicu kulture Srbije.

Najlepši su oni susreti čiji povodi su mladost, talenat i predan rad, istakla je gradonačelnica uz podsećanje da je grad pružio neophodnu podršku kako bi od školskog, kada je počelo, ovo takmičenje danas preraslo u međunarodno.

-Grad Užice uvek je tu da bodri i bezrezervno podrži sve manifestacije koje za cilj imaju susrete i promociju talenta, i koje će, svojim kvalitetom, prerasti u tradiciju i jedan od simbola grada Užica. Jedan od najvažnijih aspekata ovog takmičenja jeste i velika uloga u razvoju kulture i pijanizma, kao i odgovorno ulaganje u dalji razvoj mladih talenata iz Srbije, ali i regiona. Stoga, naša Muzička škola i naše Užice biće dostojni i srdačni domaćini koji će, opet, pokazati svoju posvećenost i volju da okupe mlade talente, pruže im podršku i afirmativno sagledaju njihov talenat i učinak. Samo zajedno, bodreći mladost i radeći za buduće generacije, možemo očekivati svetlu budućnost, za koju predano radimo i u koju bezrezervno ulažemo. Hvala vam što ste deo Ere kulture i što, iznova, pokazujete kakve talente i kakve resurse Užice ima i njima se ponosi.

Prema rečima Nebojše Đuričića, direktora Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović” pijanističko takmičenje, koje se odvija nekoliko godina unazad, svojevrstan je doprinos razvoju pijanističke pedagogije i izvođaštva na nivou osnovne i srednje muzičke škole u gradu i regionu. Takođe i tek je prvi događaj koji Muzička škola organizuje u okviru programa Užice- Prestonica kulture Srbije.

Ovo takmičenje je još jedna u nizu manifestacija kojom, kao škola, doprinosimo razvoju kulturnog života naše sredine, stavljajući u fokus klasičnu muziku i šireći svest o pravim vrednostima. Smatram da je međusobna razmena znanja i iskustva među učesnicima takmičenja, učenicima i njihovim nastavnicima, dragocena. Učenici na ovakvim takmičenjima dobijaju priliku da provere, potvrde i unaprede svoj talenat i znanje, kao i svoje ljudske vrednosti neprestanim usavršavanjem i težnjom ka profesioinalizmu, naglasio je Đuričić.

Takmičenje traje do 6. aprila, uz učešće učenika iz 18 gradova, među kojima su prvi put i učesnici iz iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment