Večeras počinje Bašta fest

Internacionalni festival kratkog igranog filma Bašta Fest počinje večeras i trajaće do 2. jula u Bajinoj Bašti. Jubilarni Bašta Fest, deseti po redu, otvoirće glumica Milena Radulović

Program Bašta Festa se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce.

Od oko 600 pristiglih filmova, selektorka Maja Šuša je izabrala 29 kratkih igranih filmova iz 20 zemalja. Publika će tokom četiri dana imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Francuske, Kine, Rusije, Brazila, Turske, Litvanije, Danske, Grčke, Mađarske, Belgije, Španije, Jermenije, Pakistana, Irana, Južne Afrike i Italije, te dva revijalna filma u okviru zatvaranja festivala i da prisustvuje muzičkom programu na otvorenom u parku Borići odmah nakon projekcija filmova tokom četiri noći trajanja festivala.

 

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film Zlatna imaginacija, za najbolju mušku i žensku ulogu Zlatna interpretacija i dve specijalne nagrade. Dodeliće i nagradu za najbolji film Žirija mladih i regionalnu nagradu za najbolju kameru Zlatna vizualizacija u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

– Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: Lane Barić, glumice, rediteljke i scenaristkinje iz Hrvatske, Radivoja Raše Andrića, reditelja iz Srbije i Rikarda Balade, glumca iz Španije – navedeno je na sajtu Bašta Festa.

Manifestaciju koja slavi kratki film i mlade filmske autore i, kako je navedeno, od izuzetnog značaja za decentralizaicju kulture, osnovali glumci su Jovan Jelisavčić i Maja Šuša.

– Manifestacija je usko orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma – naveli su iz Bašta Festa.

Iz Bašta Festa su podsetili da su prošle godine sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora) osnovali BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu.

Izvor: Bašta Fest

Leave a Comment