Vašar starih zanata i izložba

U Muzeju na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu u subotu, 30. jula, održaće se Vašar starih zanata i biće otvorena izložba TRIDESET GODINA КASNIJE- FOTOGRAF PETAR OTORANOV (1927-1997), autora Jelene Toskić i Dragana Cicvarića.
Muzej na otvorenom ,,Staro selo” Sirogojno 30. Jul 2022.godine u 13 sati

Uvod iz kataloga:

Кada trideset godina kasnije gledamo foto-dokumentaciju Muzeja, lako i brzo odvajamo grupe crno-belih fotografija na kojima je autor sa naglašenom jednostavnošću uspeo da ukrade najlepše momente datog vremena. Da, to je Pera fotografisao, naš Pera. Izvolte, lepe moje!, izgovoreno njegovim vojvođanskim glasom i temperamentom koji je za ovdašnje Zlatiborce svakako bio različit, ali rado prihvaćen. O Petru Peri Otoranovu zaista se može čuti sve najlepše od onih koji su imali sreće da provode vreme sa njim. Mi koji smo ga upoznali samo kroz fotografije možemo naslutiti njegovu osobenu ličnost, posvećenost, opčinjenost prirodom i široku umetničku viziju koja ističe celinu kao detalj.
Izložba je nastala sa ciljem da vam pokažemo jedinstvenu lepotu crno-bele fotografije po kojoj je Petar Otoranov, fotograf i foto-reporeter, bio poznat. Sigurno ćemo probuditi mnogo lepih sećanja na dragog Peru, podsetiti na široke predele Zlatibora, neka drugačija vremena sela Sirogojna i našeg Muzeja. Petar Otoranov je bio svojevrsni hroničar sela Sirogojna, pletilja, prvih izložbi i prezentacija Muzeja „Staro selo“. Zato koristimo Dan muzeja kao priliku da deo njegove veoma značajne zaostavštine prikažemo posetiocima, ljubiteljima fotografije i mlađoj populaciji koja odrasta u drugačijem kolorističkom, digitalnom svetu. U slavu i sećanje na Petra Otoranova, večno zahvalni!

mr Jelena Toskić, muzejski savetnik

Leave a Comment