Idealni uslovi za beli sport

Sa prosečnom nadmorskom visinom 1.000 m, čistom vazduhu, gde se mešaju planinska i mediteranska klima poznatom kao “ruža vetrova”, velikim brojem sunčanih dana, Zlatibor je idealan za sportiste i rekreaciju. Poslednjih godina, pored fudbala i košarke, popularnost belog sporta je sve veća i predstavlja jedan od najomiljenijih sportova u Srbiji. Kako u Srbiji tako se i na Zlatiboru ovaj sport razvija. Više od decenije nikli su prvi teniski tereni na ovoj planinskoj lepotici. Danas Zlatibor ima petnaestak terena sa šljakom ili tartanom. Tu dolaze mnogi da treniraju rekreativno, održavaju se teniski kampovi, ali i turniri, koji znače naročito za mlade talente i buduće tenisere.

Teniski tereni

Za sada postojeći tereni zadovoljavaju interesovanja. Teniserima su na raspolaganju četiri terena u sastavu hotela Palisad čija je podloga šljaka. Ti tereni su za odrasle i ima jedan dečiji teren. Lokacija terena je u samom centru odmah pored zlatiborskog jezera.

U 2010. godini otvoren je teniski centar “Springs” u zlatiborskom delu Gajevi, oko 2,5 km od magistralnog puta Beograd-Podgorica i delom se graniči sa regionalnim putem Zlatibor-Sirogojno. Centar se prostire na četiri hektara. Odvojen je od naseljene zone u lepom prirodnom okruženju. Raspolaže sa sedam šljakastih terena, svlačionicama, teniskim klubom, kafićem i apartmanima za smeštaj tenisera.

Dva terena u sastavu Studentskog odmarališta Ratko Mitrović čija je podloga tartan.

U Čajetini postoji jedan teren za tenis na šljaci u okviru Sportskog centra Rajevac.

Letnji kampovi

 

Zbog prirode i klime Zlatibora, sjajnih uslova za sve koji vole tenis, u letnjem period se održavaju teniski kampovi. Dolaze deca iz Beograda, Kragujevca, Čačka i drugih gradova Srbije, kako bi usavršili svoje znanje.

Teniski klub “Dril” iz Beograda svake godine sa svojim članovima dolazi na Zlatibor.

– TK Dril je upravo zbog mnogobrojnih blagodeti izabrao baš Zlatibor kao svoju letnju bazu za teniski kamp. U sjajnom prirodnom okruženju naši polaznici su u prilici da unaprede svoju igru, ulažući time i u svoje zdravlje i u druženje sa vršnjacima. U kampu Dril, naši gosti su centar našeg planiranja, brige i teniske stručne nege. Svi polaznici ce biti procenjeni i testirani prvog dana boravka u kampu. Nakon testiranja, rasporede se u grupe gde mogu da iskažu svoj maksimum. Svaki član trenerskog tima koji prati polaznike kampa, posvećen je individualnom razvoju i napretku svakog polaznika od početnika do sjajnih igrača turnira – navode u ovom klubu.

Na Zlatiboru se organizuje i tenski turnir “Zlatibor Open”.

Trebalo bi pomenuti da je Zlatibor upravo mesto koje je podstaklo našeg tenisera Miomira Kecmanovića da počne da trenira ovaj sport. Imao je samo šest godina kada se šetao sa dedom po Zlatiboru.

Moji su tražili da me ubace na neku aktivnost, jer sam imao mnogo energije. Pravio sam dosta problema kao mali, trebalo je negde da se umorim. Ja sam izabrao tenis, prolazili smo pored terena i hteo sam da probam. Tako je sve krenulo. Video sam kako igraju neki rekreativci i gomilu dece i meni se to svidelo – izjavio je Kecmanović.

Teniski centar “Springs” je takođe jedna od destinacija gde se održavaju teniski kampovi, ali i turniri. Kamp za decu je otvoren za svu decu iz Srbije, gde se uz treninge, sparinge, druži, zabavlja i sklapaju lepa prijateljstva.

Jedan od osnivača ovog centra je Miloš Dedić, koji vodi poreklo sa Zlatibora. On je na placu nesleđenog od svog dede podigao kompleks od sedam terena i pet kuća za smeštaj. Cilj je da se ceo ovaj kraj pokrije jednim ozbiljnim teniskim klubom. Svoje iskustvo koje je stekao na Zapadu preneo je baš u Gajeve. Već nekoliko godina unazad ovde se organizuju dečiji turniri i turniri za rekreativce, ali I organizuje se Fjučers, međunarodni turniri da nagradnim novčanim fondom. Svake godine dolaze sve bolji i bolji teniseri.

– Na turniru učestvuju igrači iz Australije, Japana, Francuske, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Rumunije, Srbije I drugih zemalja, tako da možemo da budemo zadovoljni. Imamo pomoć od opštine, zajedno pravimo ove važnije turnire, i nadamo se da će ovaj turinir u narednom periodu prerasti i u nešto značajnije tj., turnir sa većim nagradnim fondom, što znači podizanje kvaliteta u svim segmentima, dolazak bolje rangiranih igrača, pre svega – izjavio je ranije Dedić.

U svakom slučaju, ko god dođe na turnir, u ovom kompleksu može biti i smešten, i da se hrani i da igra, ali i da uživa.

Na “Springs” teniskim terenima je održan memorijalni turnir “Radojko Dedić Doke” za veterane u dublu.

I sprotsko-ekreativnom centru “Rajevac” kažu da je poslednjih nekoliko godina popularnost tenisa u Srbiji je vrtoglavo skočila.

– Danas se može reći da je pored fudbala i košarke i tenis jedan od omiljenih sportova Srbije. Sve vise mališana sanja da nekada postane svetski broj jedan, pa tako svoj prvi servis može naučiti baš na našem terenu sa šljakom – navode u ovom centru.

Kontakti: HotelPalisad
+381(0)31841151
prodaja@palisad.rs

Studentsko odmaralište Ratko Mitrović – tartan podloga
+381(0)31841369
studentsko@gmail.com

Teniski klub Springs
+381 (0)64 137 13 10
mikdedic@gmail.com

Sportski centar Rajevac
+381 (0) 3831 378
info@scrajevac.com

Autor: LZS

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su pomogli da nastane ovaj tekst i TO Zlatibor na ustupljenim fotografijama.

Tekst je deo medijskog projekta “Zlatna planina – centar sportskog turizma” koji je sufinansiran od strane Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Comment