SVE O MANIFESTACIJI KOJU ČITAV SVET OČEKUJE! “Ekspo 2027” će promeniti celu Srbiju! /FOTO/

Gradiće se hiljade kvadrata stambenog i poslovnog prostora, a sajamski prostor i paviljoni za “Ekspo 2027” niknuće na površini od 167 hektara između autoputa Miloš Veliki i nove obilaznice oko Beograda.

Sajamski prostor i paviljoni za “Ekspo 2027”, čiji će Srbija biti domaćin, gradiće se na površini od 167 hektara, a činiće ga tri celine: Nacionalni stadion, Ekspo i Sajam, saznaje ekskluzivno Informer.

Kompleks će biti smešten između autoputa Miloš Veliki i nove obilaznice oko Beograda.

Zamišljen je kao multifunkcionalni prostor, koji će pored izložbenog prostora imati i razne komercijalne i smeštajne objekte.

Foto: Vlada Srbije
Počinju radovi
Čim su iz Pariza stigle sjajne vesti da je Srbija izabrana da bude domaćin Svetske izložbe od 15. maja do 15. avgusta 2027, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je sve koji su se borili da naša zemlja pobedi, ali i najavio da se odmah kreće sa velikim radovima.
Izuzetno je značajno to što je Srbija uspela da na kandidaturi za “Ekspo 2027” osvoji 81 od 154 glasa žirija. Uspeli smo da pobedimo fantastičnu Malagu, hvala i Pedru Sančezu na čestitkama i Blinkenu, pobedili smo američku Minesotu, tajlandski Puket, Argentinu, i čeka nas ogroman posao. Beograd će sada postati najveće gradilište u Evropi – rekao je predsednik Srbije.
Foto: Vlada Srbije
Ovakve manifestacije, kaže Vučić, donose ogromnu promociju za Srbiju, ali očekuje se i dobra zarada.
– Mi očekujemo da direktan ekonomski efekat bude oko 500 miliona dolara, indirektan još 600 miliona, ukupno 1,1 milijardu. Moramo da uložimo ogromne pare, nove sajamske prostorije biće kompletno fantastično uređene, baš kao što ih ovde prikazujete – sa otvorenim krovovima. To su radile najbolje arhitekte – rekao je Vučić.
On je istakao da je ubrzan rad neophodan, od izgradnje Nacionalnog stadiona do samog prostora za “Ekspo”.
– Gradićemo stambene kvadrate u koje ćemo da smestimo učesnike “Ekspa”, a posle toga ćemo razgovarati o tome kako ćemo da prenamenimo te stanove i koga ćemo od ovih ugroženih struktura koje nemaju rešeno stambeno pitanje da uselimo. Za sve to nam je potrebna politička stabilnost, koju nije lako održati – rekao je Vučić.
Foto: Vlada Srbije
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je izborom Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe “Ekspo 2027” urađen ogroman posao za našu zemlju i za Beograd.
– Trenutno možda nismo ni svesni koliko je ovo važno. Radi se o više hiljada novih radnih mesta, o jedinstvenoj prilici da privučemo stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u našem gradu. Da napravimo nove poslove za naše kompanije – kazao je on.
Foto: Vlada Srbije
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović navodi da će” Ekspo 2027″ biti najveći događaj koji se ikada desio u Srbiji.
– Tokom tri meseca trajanja više od milijardu evra investicija sliće se u našu ekonomiju, kao i više miliona posetilaca. To znači i više poslova za našu industriju – rekao je on.
Momirović je naglasio i da će “Ekspo 2027” uvećati prepoznatljivost Srbije širom planete do nivoa o kome mi u ovom trenutku ne možemo ni da sanjamo.
– Srbija je spremna da ugosti sve koji 2027. budu došli na “Ekspo” – rekao je Momirović.
Foto: Vlada Srbije
Trebaće nam još hotela

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže za Informer da je ovo ogromna šansa za celu zemlju.
– Ovo je velika šansa za naš turizam i za investicije u svim oblastima privrede. Radi se o nečemu što je po organizaciji više od svetskog prvenstva u nekom jačem sportu. Kod nas će doći ceo svet i moramo da se prikažemo u što boljem svetlu. Moraćemo da povećamo smeštajne kapacitete svakako, gradiće se hoteli, ali biće potreban i privatni smeštaj – navodi Popović.
Kako dodaje, važno je da se izgrade i razvijaju kapaciteti i u drugim gradovima, a ne samo u prestonici.
– Mi ćemo biti kapija ovog dela Evrope i ovde će u narednom periodu cvetati gradnja – zaključuje naš sagovornik.

Foto: Vlada Srbije

Stigle čestitke iz Amerike

SAD čestitaju gradu Beogradu i Vladi Srbije na pobedi u proceduri kandidature za domaćina “Ekspa 2027” na današnjem glasanju na 172. sastanku Generalne skupštine Biroa za međunarodne izložbe (BIE) u Parizu, saopšteno je iz Stejt departmenta. U saopštenju se izražava razočaranje zbog toga što “Ekspo 2027” neće biti održan u SAD, ali i, kako se dodaje, ponos na snažnu kandidaturu Komiteta za ponude Minesote, koji se bavi univerzalnim, pravovremenim temama globalnog zdravlja i održivosti.

Foto: Vlada Srbije

Važno priznanje za Beogradski sajam

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić izjavila je da je izbor Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe “Ekspo 2027” veliko priznanje za našu zemlju.
– Ponosni smo što je Beograd dobio ulogu domaćina za jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u svetu u izuzetno jakoj konkurenciji između pet zemalja – rekla je Selićeva. Kako je istakla, ovo je izuzetno značajno, posebno imajući u vidu da je poverenje našem projektu dala 81 država.
– Za Beogradski sajam ovaj projekat predstavlja budućnost, kao uostalom i za čitavu ekonomiju glavnog grada i naše zemlje – objasnila je ona.

Foto: Vlada Srbije

Od Tesline naizmenične struje do Ajfelove kule

Svetska izložba “Ekspo” naziv je manifestacije koja se u obliku sajma ili izložbe održava od sredine 19. veka, pa do danas. Istorija svetskih izložbi predstavlja istoriju razvoja celokupnog čovečanstva. Prva Svetska izložba održana je 1851. godine i otad su na ovoj manifestaciji predstavljena neka od najvećih dostignuća savremenog sveta, čineći je jedinstvenim globalnim događajem. Tehnološke inovacije i otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život – poput telefona, prvog računara ili Tesline naizmenične struje – prvi put su predstavljeni svetskoj javnosti na nekoj od ovih izložbi. “Čikaški ekspo” bio je značajna izložba koja je 1893. održana u Čikagu. To je bio istorijski događaj jer su Tesla i Vestinghaus predstavili posetiocima svoj sistem naizmenične struje, osvetljavajući pritom celu izložbu. Prikazane su Tesline fluorescentne sijalice i sijalice sa jednim izvodom. Kada su u pitanju ostala dostignuća prikazana tokom godina na sajmovima, neke od najfascinantnijih građevina naše civilizacije izgrađene su za potrebe “Ekspa”, da bi postale trajno istorijsko nasleđe. Među njima su Ajfelova kula u Parizu i Atomijum u Briselu

Izvor: Informer, Foto: Vlada Srbije

Leave a Comment