Počeo Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”

Predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića u režiji Milana Nepkovića otvorila je sinoć 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Festival je otvorio Ratko Trmčić, užički većnik nadležan za kulturu, obrazovanje i sport, koji je podsetio da je Joakim Vujić, otac srpskog teatra.

– Prvu srpsku pozorišnu predstavu priredio je 1813. godine, a dvadesetak godina kasnije je postao prvi direktor prvog stalnog pozorišta u Srbiji – rekao je Trmčić.

Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, koja organizuje tu manifestacuju i koja okuplja pozorišta južno od Beograda, ocenio da „šezdeset godina festivala izaziva strahopoštovanje”.

– Srpsko pozorište opstaje, uprkos uslovima u kojima funkcioniše“… ono je živo i kvalitetno – rekao je direktor NP Užice i selektor festivala Zoran Stamatović i dodao da je Užice do sada bilo šest puta domaćin „Joakimu Vujiću“, a poslednji put pre više od dvadesetak godina.

U holu pozoršta otvorena je izložbu „Bata u 90 slika“, povodom 90 godina od rođenja glumca Velimira Bate Živojinovića (1933-2016), koju je prošle godine priredila Ljubica Đurić. Postavka je, pre Užica, gostovala u Istočnom Sarajevu, Beogradu i Bajinoj Bašti, a do kraja godine putovaće Srbijom. Stići će, najavljeno je, i do Pekinga, jer je legendarni „Valter“ bio veoma popularan u Kini.

Osim autorke izložbe o velikm glumcu govorili su Elena Stojanović, glavna urednica Borbe, užička glumcica Divna Marić, Miljko Živojinović, Batin sin, i Jelisaveta Mašić, unuka Bate Živojinovića.

– Ideja je bila da se Bata, kao čovek iz naroda, vrati u narod, a među izloženim fotografijama su i one koje će javnost videti prvi put – kazao je Batin sin Miljko Živojinović.

Do 20. maja publika će gledati još šest takmičarskh predstava: „Ljudi bez grobova“ (Enes Halilović/Stevan Bodroža, koprodukcija Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Beogradskog dramskog pozorišta), „Koštana“ (Bora Stanković/Jana Maričić, NP Niš), „Bog masakra“ (Jasmina Reza/Igor Pavlović, Kraljevačko pozorište), „Bure baruta“ (Dejan Dukovski/Gorčin Stojanović, Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac), „Gospođa ministarka“ (Branislav Nušić/Olja Đorđević, Šabačko pozorište) i „Režim ljubavi“ (Tanja Šljivar/Snežana Trišić, Kruševačko pozorište). U čast nagrađenih, poslednje festivalske večeri, 20. maja, ansambl Gradskog pozorišta iz Čačka gostovaće sa predstavom „Ko igra Sonju Savić“, autorskim projktom Andraša Urbana.

Autor: LZS

Leave a Comment