Izložba o najpoznatijim meksičkim umetnicima Fridi Kalo i Dijegu Riveri

Izložba “Priče iz života” sa oko 60 crno – belih fotografija iz svakodnevnog života dvoje meksičkih velikana Fride Kalo i Dijega Rivere, otvorena je u prizemlju Gradske galerije Užice. Ova izložba je nastala saradnjom Grada Užica, kao nacionalne prestonice kulture 2024. godine, užičke Gradske galerije i Ambasade Meksika u Srbiji.

Izložene fotografije su dela istaknutih umetnika, prijatelja i kolega Fride Kalo i Dijega Rivere, koji su zabeležili njihove zajedničke trenutke.

– Frida Kalo, simbol je snage i strpljenja, umetnica nadrealizma zapamćena po autoportretima, slikama mrtve prirode i po intezivnim bojama koje su predstavljale veliku bol i strast. U Meksiku su njena dela smatrana obeležjima narodne tradicije, a posebno su ih cenile feministkinje jer je njenom pojavom ženski doživljaj sveta konačno došao do izražaja – navedeno je na otvaranju izložbe.

Izložbu su otvorili meksički ambasador NJ.E. Karlos Isauro Feliks Korona i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Težak život, često pun patnje, nesreće i bolesti, okrenuli su Fridu ka umetnosti gde je svoja duboka osećanja prenela na slikarstvo i razvila svoj jedinstven put, aktuelan i danas. Izvesno je i da je Dijego Rivera svojim umetničkim opusom imao neizbrisiv trag, pa se tako njegovi murali sa socijalnim temama mogu i danas videti u istorijskom centru Meksika – rekla je gradonačelnica Užica.

Ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks govoreći o dvoje meksičkih umetnika rekao je da je to bila ljubavna veza prepuna oluja i brodoloma.

– Frida je dosta rasla kao umetnica, slikarka i kao jedna od ikona slikarstva, ne samo u Meksiku nego u celom svetu. Dijego je univerzalni slikar, najpoznatiji u muralima. Bio je suprug Fride Kalo, ali i istaknut i cenjen umetnik – rekao je između ostalog ambasador Meksika u Srbiji.

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice, rekao je da njene slike i njegovi murali predstavljaju neponovljivo svedočanstvo prožimanja umetnosti i stvarnosti koje su želeli da promene, kao i to da su oni bili pesnici svoga vremena, pesnici svojih burnih života i pesnici Meksika.

– Prošlo je 70 godina od smrti Fride Kalo. Tih sedam decenija nije dovoljno ni da do kraja rasvetli njenu strasnu vezu sa Dijegom Riverom. Čuda ljubavi i čuda umetnosti u toj vezi prožimaju se do granica nemogućeg, nepojavnog i nadrealnog – rekao je Cvetić.

Plava kuća u kojoj je Kalo odrasla je pretvorena u muzej.

Izložba tarje do 26. juna.

Dugo prijateljstvo Srbije i Meksika

Ambasador Meksika Karlos Feliks podsetio je da je prošle sedmice obeleženo 78 godina neprekidnih diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije. On je još rekao da Meksiko od početka ima principijelan stav po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, a u vezi južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, da ne priznaju Kosovo i da se taj stav neće menjati. Ovo mu je za tri godine službovanja u Srbiji prvi put da se susreće sa gradonačelnicom nekog grada i podsetio da je ovo prvi put od sticanja nezavisnosti Meksika (više od 200 godina), na predsedničkim izborima 2. juna u Meksiku izabrana žena za predsednicu države.

Autor: LZS

Leave a Comment