Književno delo Milutina Uskokovića u Eri kulture

U organizaciji Narodne biblioteke Užice i Pedagoškog fakulteta, a u okviru programa “Era kulture” otvoren je Međunarodni naučni skup “Književno delo Milutina Uskokovića”. Na Trgu paizana upriličena je izložba “Milutin Uskoković – Fragmenti života”, koju je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, podsetivši da je upravo on jedan od lučoša i ličnosti, koje zauzimaju značajno mesto u godini prestonice kulture.

– Nimalo lakog života i životnog puta, ali jedinstvenog izraza i pripovedanja, njegov lirski temperament u sebi je sadržao određenu dozu sentimentalnosti. Pripadao je novoj generaciji mladih srpskih pisaca koji su napuštali tradiciju srpske realističke proze, ugledajući se na modernu evropsku literaturu. Veliki doprinos njegovog stvaralaštva ostaće dugo upamćen, prepričavan i cenjen – u Užicu koje je, mnogim velikanima, bilo i polazna i tačka povratka. Reći još neku reč o onima kojima su reči bile sve, uvek je izazovno, ali se čini najprigodnijim reći i ono što je Jovan Skerlić kasnije napisao o Milutinu Uskokoviću – on ume da izabere zanimljiv predmet, izvede situaciju, zaokrugli ceo predmet i da dobru književnu formu – istakla je gradonačelnica.

Autori izložbe su Anđa Bjelić, Ilija Smiljanić i Nela Tomić Bogdanović, a izložba je obuhvatila fotografije iz života Milutina Uskokovića, kao i njegovih savremenika poput Vladislava Petkovića Disa, a sadrži i osvrte na Uskokovićeva književna dela, uz akcenat na roman „Došljaci“, koji je tadašnja kritika proglasila „začetnikom beogradskog romana“.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment