ZLATIBOR: Spasao beloglavog supa /VIDEO/

Na obroncima Čigote, Žarko Pantović, čuvar Parka prirode “Zlatibor”, zaposlen u JP Srbijašume, naišao je na sasvim neuobičajenu situaciju, kada je na jednom bregu pronašao beloglavog supa zapletenog u žicu.

Sati su ga delili od smrti, ali je spas stigla u pravi čas.
Pticu u nevolji, priča nam Žarko, primetili su gosti jedne obližnje kafane, pa su ga pozvali da pomogne nesrećnoj ptici, ne bi li je izbavio i skinuo sa ivice smrti.

Odmah se uputio iz centra Zlatibora, gde inače i živi, peške u vrleti Čigote, na mesto gde su mu objasnili gde se ptica nalazi.

Sve vreme, kaže, bio je u kontaktu sa kolegama iz Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, koji se, inače brinu o beloglavim supovima, pomoću čijih je stručnih saveta i pomogao orlu.

– Čim sam mu prišao, primetio sam da je u nevolji već neko vreme. Zaključio sam da je prilikom poletanja zakačio o žicu, kojom je bila ograđena stoka, i njome zamrsio krila, pa odatle nije mogao ni metra – priča nam Žarko.

Naime,sup je neposredno pred poletanje jeo lešinu uginule životinje, pa mu je i poletanje, što bi se u ovom kraju reklo, “sita stomaka”, bilo teže nego inače, a žica je još više otežala situaciju.

– Prilikom borbe da raširsi krila, samo ih je još više zamrsio, pa mi nije bilo ni malo lako da mu ih oslobodim za let – dodaje naš sagovornik

Tokom njegovog spasavanja, nesrećni orao se nije plašio, što bi i bilo uobičajeno, već je bio tako miran, a po Žarkovoj pretpostavci, osetio je da bi mu samo pružio pomoć.
Oslobađanje iz zapletene žice, priča Pantović, trajalo je nepunih sat vremena, a ljubav prema prirodi i životinjama, oslobodila ga je od ikakvog straha.
– Bio je iznemogao i iscrpljen, nije ga mnogo vremena delilo od uginuća, ali opet sve se završilo dobro – kaže Žarko.

I kada je na kraju konačno razmrsio upletenu žicu, kaže, ptica je osetila slobodu, i na svu sreću, sama poletela ka Uvcu i Zlataru.

Odatle je i doletela na Zlatibor, jer im se u kanjonu ove reke, među obroncima planine, i nalazi prirodno stanište.
– Raširenih krila, željnog slobode, pratio sam ga dok nije “zamakao” preko vrhova Murtenice. Eto, sve je opet bilo kako treba, a meni je posebno drago, jer sam bio u prilici da mu pomognem i oslobodim ga – zaključio je Pantović.

Izvor: Informer, B.I.

Leave a Comment