Izložba i džez veče u užičkom muzeju

Prema navodima iz Narodnog muzeja Užice, centralnu temu Jelenine izložbe predstavljaju radovi minucioznog crteža koji se odnose na Metamorfoze, ep slavnog rimskog pesnika Ovidija.

– Fantastična atmosfera vizuelnih predstava na mojim radovima rezultat je racionalne strukture realističnog crteža uobličenog u istinski mitski prostor… U radu sam težila celini koja svojom poetičnošću, odabirom rukopisa i prikazanih elemenata odaje utisak tajanstvenog i nestvarnog, koja priziva tišinu i iščekivanje događaja, izaziva začuđenost i prožima osećajem radoznalosti i lepote, ukazuje o svojim radovima autorka izložbe.
Detalji sa izložbe

Marijana Todorović, profesorka crtanja i pisanja u Umetničkoj školi u Užicu, napomenula je da Jelena Petrović Luković svojim radovima priziva i poziva posmatrača da iz neposredne blizine otkriva svet nestvarnog i tajanstvenog, kada jasna forma sa svakim korakom bliže počinje da nestaje i poprima svoje druge oblike i preobražaje.

Iz kataloga

Izložbu crteža Carmen Perpetum Epistulae Heroidum u užičkom muzeju možete pogledati radnim danima do 15 sati.


 

Džez na platou ispred Narodnog muzeja

Nakon otvaranja izložbe, na platou ispred Narodnog muzeja Užice održn je džez koncert Sanje Marković ansambla.


Biografija:

Muzičko obrazovanje i diplomu mastera Sanja Marković stekla je na FMU u Beogradu, ali je tokom dužeg perioda provedenog u SAD svoj kreativni potencijal usmerila na džez izraz, kao kompozitorka i izvođač. Njen prvi autorski album Ascension (AMA records), koji je i producirala, bio je vrlo zapažen i dobio je nagradu „Spektar” (Hrvatska) kao najbolji world music album (2020). Na predstojećem nastupu u Užicu, Sanja će sa svojim ansamblom izvoditi pesme sa albuma Ascension i sa novog albuma koji priprema u saradnji sa Big Bendom RTS-a. Sanjina muzika predstavlja svojevrsnu kontemplaciju o postojanju i onom suštinskom što nas čini ljudima.


  

Izložba i koncert su organizovani u okviru programa Užice prestonica kulture Srbije 2024. godine.

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, izvestila je prisutne da će u godini prestonice kulture u muzeju biti sprovedeni kapitalni projekti (stalne muzejske postavke i muzejski depo) koje finansiraju Ministarstvo kulture i Grad Užice.

Izvor Radio Luna, foto: J.P.

Leave a Comment