Zlatibor počeo da se otvara za turiste

Zlatibor je polako počeo da se otvara prema turistima. A ovih dana redovnom radu vraćaju se i zlatiborski hoteli. Jedan po jedan, uz poštovanje preporuka u sadašnjim prilikama.

Početnog interesovanja gostiju ima. Tako je ovdašnji hotel ”Zlatibor Mona” proradio prošle sedmice i već za vikend bilo popunjeno više od 100 soba. Dva poznata hotela na najposećenijoj planini Srbije, ”Palisad” i ”Grand hotel Tornik”, otvaraju se danas (29.maja), ”Olimp” i ”Mir” goste primaju od 25. ovog meseca,  a ”Iris”, ”Idila” i Studentsko odmaralište kreću 1.juna. Već rade hoteli ”Buket” i ”Mons”, smeštajni deo u Sportsko-turističkom centru ”Zlatibor”, klub ”Satelit”, garni hoteli, kao i apartmanska naselja ”Zlatiborski konaci”, ”Vip kaza” i ”Kraljevi konaci”.

Iza Zlatibora je veoma uspešna zimska sezona, a posle meseci vanrednog stanja planina turistički oživljava. Proteklog vikenda bila je dobra posećenost, a uveliko stižu rezervacije za jun, jul i avgust. Mnogi izdavaoci hotelskog smeštaja pripremili su popuste za letovanje koji se mogu iskoristiti ranim rezervacijama.

Zvaničan početak letnje turističke sezone na Zlatiboru biće 1.jula, kada se očekuje završetak radova na uređenju Kraljevog trga i novoj promenadi Zlatibora. Tim ulaganjima opštine Čajetina centar planine sa šetalištem pored jezera dobija novi atraktivan izgled. Uz nedavno otvoreni kaubojski grad na Vodicama, početak letnje sezone spremni dočekuju i drugi zlatiborski poznati lokaliteti: Stopića pećina, Muzej ”Staro selo” u Sirogojnu, vodopad u Gostilju, Dino park i Avantura park, pešačke i biciklističke staze, vidikovci i kupališta. Ovog leta, s obzirom na trenutnu situaciju, na Zlatiboru se očekuju pretežno domaći i goste iz regiona.

Na osnovu rezervacija dostavljenih poslednjih sedmica hotelima i privatnom smeštaju, primetno je da će se tokom predstojeće sezone dužina boravka gostiju (prosečna je bila četiri dana) produžiti na sedam do 10 dana, turisti se odlučuju da ovog leta duže borave na planini. U sistemu dodele besplatnih vaučera na Zlatiboru je trenutno oko 150 objekata (i hotela i privatnog smeštaja), što doprinosi interesovanju domaćih gostiju.

Dok ovih dana zlatiborske livade mirisima privlače, radovi na uređenju jezera i Kraljevog trga navode pojedine posetioce, naviknute na uređen centar Zlatibora, da javno ukažu kako taj sadašnji prizor i nije baš turistički. Minula pauza u turizmu iskorišćena da otpočnu ovi odavno pripremani i značajni poslovi, te će ceo prostor, kad uskoro sve bude gotovo, zasjati novim sjajem.

Tako jezero, na čije se uređenje dugo čekalo zbog administrativnih prepreka, dobija optočni kanal koji ga štiti od bujičnih i površinskih voda, zahvaljujući kome će u jezeru ubuduće voda biti čista, pogodna i za piće. Rekonstruiše se dotrajala infrastruktura Kraljevog trga, a pored promenade u centru Zlatibora pravi se 60 lokala, zidanih objekata sa znatno povoljnijim uslovima za prodavce od dosadašnjih privremenih. Ceo taj potez od ulaza kod jezera preko Kraljevog trga ka hotelu ”Tornik” dobija i podno grejanje, najavljuju iz opštine Čajetina.

Izvor: Politika, Branko Pejović

Leave a Comment