KREDITI S KAMATOM OD JEDAN ODSTO: Dodatna podrška za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj

Vlade Srbije usvojila je regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška privrednim subjektima čija je pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, a zbog otežanih ekonomskih uslova usled pandemije virusa korona.

Privrednim subjetima iz navedenih oblasti će biti omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od jedan odsto na godišnjem nivou.

Takođe, krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000,00 dinara, za mala pravna lica do 80.000.000,00 dinara i za srednja pravna lica do 180.000.000,00 dinara. Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Ministar finansija Siniša Mali je podsetio da privredni subjekti iz pomenutih sektora već koriste ekonomske mere koje je Vlada donela, a koje se odnose na odlaganje poreza i doprinosa na zarade i na isplatu tri minimalne zarade.

“Ovo je dodatna podrška za posebno ugrožene sektore, kojom će oni dobiti veću likvidnost, i samim tim će moći da efikasnije posluju. Razumevajući prirodu poslovanja u tim sektorima, i u razgovoru sa njima, došli smo do zaključka da je najvažnije da se produži rok otplate kredita i da imaju duži grejs period, kako bi imali više vremena da stabilizuju svoje poslovanje. Cilj je što brže pokretanje privredne aktivnosti, i mislim da smo u tome uspeli, pogotovo što smo već otvorili našu ekonomiju, pre drugih zemalja. Već smo isplatili i prvu minimalnu zaradu, koju su dobili i zaposleni u ovim sektorima, a drugi minimalac će biti isplaćen već početkom juna”, rekao je ministar Siniša Mali.

Izvor: Blic

Leave a Comment