Užičkom Lapidarijumu nagrada za očuvanje rimskog nasleđa

Narodnom muzeju Užice dodeljena je nagrada ISTER IBP AWARDS iz oblasti zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa u nemačkom gradu Alenu (Pokrajina Baden-Vitemberg).

Prema rečima Slavice Stefanović, direktorke Narodnog muzeja Užice projekat “Ister” realizuje se pod okriljem Dunavskog tradicionalnog programa i ima za cilj povezaivanje rimskog kulturnog nasleđa kroz ponovno otkrivanje i kreiranje mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona, kao ključnog pokretača u promociji teritorijalnog razvoja.

Ona kaže da projekat, koji se sufinansira sredstvima Evropske unije, podrazumeva upotrebu novih tehnologija za bolju vidljivost valorizaciju kulturnih ruta nedovoljno istraženog i neiskorišćenog rimskog nasleđa i izgradnju kapaciteta institucija Dunavskog regiona. U projekat je uključen veliki broj projektnih partnera, odnosno organizacija i institucija iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a iz Srbije Regionalna agencija za razvoj i Evropske Integracije Beograd (RAREI).

– Na osnovu preporuka RAREI Beograd, Narodni muzej Užice aplicirao je na Međunarodnom konkursu ISTER IBP AWARDS za dodelu nagrade čije je svrha i cilj da se prepoznaju i podrže najbolje međunarodne inovativne prakse iz oblasti zaštite, očuvanja, promocije, valorizacije, održivog korišćenja i upotrebe rimskog kulturnog nasleđa. U konkurenciji sa Carskom palatom Sirmijum iz Sremske Mitrovice i Mađarskim Nacionalnim muzejom sa vilom Romana Balaca Narodni muzej Užice je dobio priznanje u kategoriji zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa, za projekat “Zaštita i očuvanje rimskih spomenika u Lapidarijumu” – kaže Slavica Stefanović, koja je u ime Narodnog muzeja Užice primila nagradu.

U užičkom Lapidarijumu predstavljeni su antički spomenici koji pripadaju drugoj polovini 2. veka i 3. veku, kao i prvoj polovini 4. veka. Izloženi spomenici potiču sa terena iz okoline  Kosjerića, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolja. U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice Istočne provincije Dalmacije. Izložena su 23 nadgrobna spomenika (cipusi, kocke i stele), žrtvenici, slobodne figure lavova, korintski kapitel i fragmenti mermernih antičkih stubova.

Autor: LZS, foto Narodni muzej Užice

Leave a Comment