Zlatibor se ističe kao „pet friendly“ destinacija – 10 predloga za nezaboravan odmor sa kućnim ljubimcima /FOTO I VIDEO/

Poslednjih godina, Zlatibor sve češće posećuju gosti sa kućnim ljubimcima, uglavnom psima. Dok je nekada bio izazov pronaći objekat koji prima kućne ljubimce, danas turisti mogu birati između hotelskog i privatnog smeštaja. Takođe, sve je više restorana i kafića u kojima su kućni ljubimci dobrodošli, pa ako ste razmišljali da li da svog ljubimca povedete sa sobom na odmor, više nema dileme. Uz to, prelepa priroda i mnogo staza za pešačenje, učiniće da vaš odmor na Zlatiboru sa kućnim ljubimcem bude nezaboravan. Ovo su samo neki od predloga za odmor na Zlatiboru sa kućnim ljubimcem.

  1. Izaberite smeštaj koji prima kućne ljubimce – Kućni ljubimci su članovi porodice pa je razumljivo da turisti žele da sa njima i putuju.

Prepoznali su ovu potrebu hoteli i vlasnici privatnog smeštaja na Zlatiboru, pa su odlučili da svoja vrata otvore i čovekovom najboljem prijatelju. U nekim objektima, za boravak kućnog ljubimca se posebno doplaćuje, pa je najbolje kontaktirati smeštaj i proveriti uslove.

Kompletan spisak objekata u kojima su kućni ljubimci dobrodošli možete pronaći na sajtu Turističke organizacije Zlatibor.

  1. Posetite „pet friendly“ restorane – Svetski trend prate i zlatiborski ugostitelji. Bašte restorana i kafića odavno su otvorene i za kućne ljubimce, ali sve je više objekata koji i u zatvorenom prostoru primaju kućne ljubimce. Lista ovakvih restorana i kafića stalno se proširuje, pa je najbolje da na licu mesta utvrdite da li je vaš ljubimac dobrodošao u kafić u koji ste krenuli. Ako nije, ne brinite, sigurno ćete u blizini naći mnogo objekata kojima ljubimci ne smetaju.

  1. Opustite se na Ribničkom jezeru – Na putu prema ski centru Tornik, na samo 8 km od centra Zlatibora, nalazi se Ribničko jezero koje snabdeva Zlatibor pijaćom vodom. Jezero je veštačko i nastalo je 1971. godine pregrađivanjem reke Crni Rzav. Zbog prelepog ambijenta borove šume, jezero je omiljeno izletište turista i meštana. Na Ribničkom jezeru nalazi se i međustanica Gold gondole.

  1. Povedite ljubimca na Tić polje na trčanje – Ispod Spomenika ili ako idete automobilom, desno od puta za Sirogojno, nalazi se Tić polje.

Prostranstvo Tić polja mami na trčanje i igranje sa ljubimcem. Vašem ljubimcu ovde sigurno neće biti dosadno, pa je ovo odlična lokacija da potrošite višak energije.

  1. Prošetajte do Spomenika na Šumatnom brdu – Gotovo da nema gosta koji poseti Zlatibor, a da ne prošeta do čuvenog Spomenika na Šumatnom brdu.

Staza je uređena i osvetljena, pa u svako doba dana možete uživati u šetnji i svežem vazduhu. Da bi vašem ljubimcu bilo još zanimljivije, skrenite levo ili desno sa glavne staze u obližnju šumicu i uživajte u malo dužoj šetnji do vašeg cilja.

  1. Nastavite šetnju do Čukera – Ako se niste umorili, nastavite ka Čukeru (1359 mnv). Proći ćete pored Jedinog bora, koji je nekada bio sam na proplanku, po čemu je i dobio ime, ali je ovaj deo kasnije pošumljen.

U toku šetnje posmatraćete čarobne pejzaže, a društvo će vam praviti i konji i druge domaće životinje. Staza je malo zahtevnija, ali trud se isplati, jer sa vrha pogled puca na Ribničko jezero, Čigotu, Tornik, Taru, Gradinu.

  1. Uživajte u netaknutoj prirodi u selu Dobroselica – Selo Dobroselica, na kom se nalazi jedan od najlepših vidikovaca Zlatibora, udaljeno je oko 15 kilometara od turističkog centra. Netaknuta priroda ovog sela inspirisala je i umetnike, pa je ovde snimljeno više filmova i serija.

Posetioci uživaju i u obilasku crkve brvnare iz 1821. godine, koja je, kao biser narodnog graditeljstva zlatiborskog kraja, stavljena pod zaštitu države kao nepokretno kulturno dobro. U Dobroselici se nalazi i Prerast (kameni most nastao urušavanjem pećinske tavanice), prirodni geomorfološki fenomen.

  1. Obiđite Vodice – Krajolik koji se nalazi na svim razglednicama sa Zlatibora krije se upravo na Vodicama, naselju udaljenom desetak kilometara od centra Zlatibora, magistralnim putem prema primorju. Ovo je omiljeno izletište meštana, ali i turista koji dolaze na jednodnevni izlet. Prostranstvo predela prošaranog borovima, ispresecanog rekom Crni Rzav, savršen je poligon za dnevni izlet sa ljubimcem.

  1. Upoznajte selo Jablanica – Gostoljubivi meštani, stoletni borovi, prostrani pašnjaci, crkva brvnara iz 1838. godine – neki su od razloga zašto vredi posetiti manje poznato zlatiborsko selo Jablanica. Udaljena od centra oko 22 kilometra, Jablanica je jedno od sela koje se prostire na najvećoj površini u Srbiji. Šetnja prostranim pašnjacima dok se nad vama nadvija najviši vrh Zlatibora Tornik, prijaće i vama i vašem ljubimcu.

  1. Doživite „Zlatiborske šetnje“ sa iskusnim vodičima – Organizovane šetnje do bilo kog dela Zlatibora moguće su uz iskusne vodiče u okviru ture „Zlatiborske šetnje“. Uz postojeće, redovne ture, vodiči mogu osmisliti i specijalne, posebno prilagođene vašim željama i potrebama vaših ljubimaca. Na ovaj način, upoznaćete i skrivene delove Zlatibora i shvatiti zašto je Zlatibor najposećenija planina u Srbiji.

Epizoda „Zlatibor za kućne ljubimce“ koja je pripremljena u okviru kampanje nalazi se na zvaničnom YouTube kanalu Turističke organizacije Zlatibor i može se pogledati ovde.

Leave a Comment