SPASENI PACIJENTI: Hvala lekarima i ostalim zaposlenim što su spasili pacijente

Kada je u noći između petka i subote izbio veliki požar u Institutu za štitastu žlezdu „Čigota“ na Zlatiboru u ovom objektu je bilo više od 100 pacijenata i dece. Samo zahvaljujući prisebnosti i hrabrošću zaposlenih i vatrogasaca svi životi su spaseni.

Kada je primećen požar među prvima u evakuaciju i spasavanje života pacijenata krenuli su zaposleni, od recepcionara i obezbeđenja do lekara i direktora. Na društvenim mrežama odmah su se pojavili komentari o junaštvu zaposlenih i vatrogasaca. Svima su zahvalni što su bezbedno evakuisani, a među njima se posebno ističe ime dr Aleksandra Đerića.

– Ja želim samo javno da se zahvalim doktoru koji je sinoć bio u Čigoti, nažalost ne znam kako se zove, ali visok veoma, i čini mi se da je pulmolog, kao i svim medicinskim radnicima koji su konstantno bili sa pacijentima decom i gostima Čigote. Taj čovek se vraćao po goste na zadnjem spratu koji su ostali doslovno zaglavljeni u zadnjim sekundama spašeni, svaka čast. Bodrio je slabo pokretne pacijente prateći ih niz stepenice i pomažući im da se spuste skroz do bezbednih mesta. Doktore svaka Vam čast ako čitate ovo – navela je Anja Marković.

Ona nam je rekla da je bila gore kada je bio požar.

– Moja majka je gore u bolnici na oporavku posle operacije kuka. Tek posle objavljivanja posta sam saznala da je reč o doktoru specijalisti interne medicine – kardiolog dr Aleksandru Đeniću. Majka je bila na trećem spratu i tu su slabo pokretni pacijenti. I bilo je strašno i sve je onako kako sam napisala u objavi. Taj doktor je i posle dolazio da obilazi pacijente. Hvala što ste prepoznali njegov trud. Hvala svima, jer su svi pokazali koliko su veliki zapravo! – rekla je Anja.

Majka Marina takođe svedoči o ovom događaju.

– Čuli smo da su prvo spustili decu sa četvrtog sprata, a potom, naš, treći, gde su bili uglavnom stariji ljudi, polupokretni..Rekli su nam da budemo spremni da izađemo i da prate stanje tri sprata iznad. Međutim, u jednom trenutku doktor se ponovo vraća na treći sprat! Jedna gluvonema baka je bila sama u sobi i on je dovodi! Vatrogasci već dolaze, čujemo, da su na petom spratu zaroboljena dva pacijenta, da žena lupa na prozor. Doktor se sa vatrogascima probio i do njih a kad smo začuli da se nešto ruši iznad, svi smo krenuli put izlaza – priseća se Marina kobne noći.

– Dr Aleksandar Đenić je sa toliko optimizma izašao pred nas, čak je umeo i da se našali, kako smo imali “malo jaču fizikalnu terapiju”. A mi, s pomešanim osećanjima straha, nepoznatog, sreće što smo svi živi, šta drugo da kažemo sem svaka čast i hvala tim divnim ljudima-  poručuje Marina, koja je sada u svojoj kući, kao i ostali pacijenti koji žive u blizini.

Drugi su svedočili da je većina spavala i da su ih probudili povici da je izbio požar i da se hitno evakuišu. Neki nisu stigli da uzmu ni dokumenta.

– Struja je bila isključena. Prvo su evakuisali decu. Lekari i drugi zaposleni, pacijenti koji su mogli da se kreću osvetljavali su hodnike telefonima sebi i onima koji su bili slabo pokretni. Svakome su ti ljudi prilazili i pomagali, a neke pacijente, koji su bili u kolicima nosili su niz stepenice. Osećao se dim. Svi su brzo evakuisani i svaka čast i hvala tim junacima koji su nas spasavali – navode spaseni pacijenti.

Dr Aleksandra Đenića ne samo da odlikuje hrabrost, već i skromnost.

– Ne bih sada ništa komentarisao. Hvala ljudima što me hvale, ali u toj evakuaciji su bile moje kolege, direktor i svi drugi zaposleni, kao i vatrogasci. Svi smo bili smireni i pribrani, i zato je ta akcija prošla bez ijednog povređenog – rekao je dr Đenić.

Da podsetimo da je u ovoj akciji spaseno 114 pacijenata među kojima 30-oro dece.

Autor: LZS

Leave a Comment