“Sovina šumska učionica” u NP “Tara”

U Nacionalnom parku “Tara” pre šest godina je otvorena jedinstvena “Sovina šumska učionica” prvenstveno namenjena osobama sa invaliditetom, ali je sigurno zaniljiva i svim drugim posetiocima. U senci smrča i jela na Mitrovcu posetioci stazom dugom 400 m i širine 1,8 m mogu prošetati i na veoma zanimljiv način se upoznati sa eko-sistemom ove planinske lepotice.

U “Sovinoj šumskoj učionici“ svi posetioci se bez ograničenja mogu odmarati i kroz edukativne table naučiti o prirodnim vrednostima Parka. Prilagođenost osobama sa posebnim potrebama se ogleda kroz tvrdu podlogu staze, nagib 2-5 %, drveni mobilijar univerzanog dizajna, taktilne table i 3 ulaza sa asfaltnih površina. Staza je opremljena sa pet odmorišta sa 5 klupa, 5 setova stolova sa klupama i 6 edukativno-interaktivnih tabli.

Veliku pomoć na projektovanju i uređenju staze smo imali od Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

Edukativno-interaktivne table 

Teme taktilnih tabli su tragovi životinja na Tari (vuka, medveda, divokoze, vidre) i oblici listova i plodova karakterističnih vrsta drveća (hrast, javor, jasen, bukva). Table su urađene na drvetu u duborezu sa nazivima vrste ispisanim na mesinganim pločicama na Brajevoj azbuci.

Edukativne table su posvećene pticama Tare, biljkama i šumama-drveću Tare. Ove značajne vrste su predstavljene slikama i prikladnim tekstom.

Površina staze je oko 900 m2.

Autor LZS, izvor i foto NP Tara

 

 

 

Leave a Comment