Sirogojno dobija pozorišnu scenu i mesto za druge kulturne događaje

Ideja za formiranje multifunkcionalnog kulturnog centra u Sirogojnu, kroz adapataciju prostora koji je godinama u centru sela stajao zatvoren i neiskorišćen, došla je na inicijativu lokalne samouprave i Mesne zajednice Sirogojno. Plan je da se prostor uredi za pozorišne predstave, ali da se u njemu realizuju i izložbe, radionice i drugi događaji.

– Opština Čajetina ima nameru da ravnomerno razvija sve Mesne zajednice, ne samo Čajetinu i Zlatibor. Tako će prostor koji je u centru sela stajao zatvoren biti adaptiran i postaće multifunkcionalni kulturni centar. Biće prostor koji će koristiti lokalno stanovništvo, turisti i svi koji borave u Sirogojnu, rekao je za Radio Lunu direktor Inovacionog biznis centra Darko Đurović.

Foto: Buduće pozorište u Sirogojnu (privatna arhiva)

U okviru prve faze radova u toku prošle godine ukupno je uloženo 23 miliona dinara, od toga je Ministarstvo kulture uložilo 10, a opština Čajetina 13 miliona dinara. U adaptaciji ovog prostora učestvovaće i Sirogojno kompani.

Prostor je velikih dimnezija i namenjen je prvenstveno za pozorišne predstave, izložbe, radionice i za neke druge događaje. U okviru prve faze su urađeni grubi radovi i rekonstrukcija objekta. Podignuta je visina bine da bi se dobili tehnički uslovi za održavanje predstava, ojačana je čitava konstrukcija, a izgrađeni su i toaleti, poslovni prostor, svlačionice, šminkernice i sve što je neophodno u tehničkom smislu da bi objekat imao funkciju pozorišta, naveo je Đurović.

Foto: privatna arhiva

Ideja je da se novi kulturni centar poveže sa Muzejom pletilja i da se nastavi negovanje tradicije, kako bi se uz Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno, ponuda ovog mesta koje je i dalje najatraktivnija destinacija, nakon Zlatibora, učinila dovoljno velikom.

-Zamišljeno je da u Kulturnom centru u Sirogojnu bude pozorište za nekih 80 do 100 mesta i poslovaće u okviru Kulturnog centra Zlatibor. Planirano je da tu bude i biblioteka, to je divan prostor koji će moći da koriste i meštani Sirogojna i svi posetioci. Kako bi se sačuvala uspomena na stare dane Sirogojna jedna od ideja je da se napravi i modna revija za mlade kreatore sa nagradom koja će nositi ime Dobrila Smiljanić. Jer pletilje su pronele slavu Zlatibora i to je nešto što treba da se sačuva od zaborava. Takođe ovim kulturnim izmeštanjem, želja je da se pokaže i shvati koliko je Zlatibor veliki, a kulturom možemo sve to osvetliti i ljude privući da osim centra Zlatibora, obiđu i druga mesta i upoznaju tradiciju ovog našeg kraja, navela je direktor KC Zlatibor Danica Šišović.

Za nastavak radova opština Čajetina je u okviru konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije Gradovi u fokusu 2023. dobila 5 miliona dinara. Dok će prema rečima Đurovića ove godine lokalna samouprava izdvojiti minimum koliko i Ministarstvo kulture, a verovatno i više, jer se radi o prilično velikoj investiciji.

Preostalo je da se zameni stolarija, uradi nova fasada, enterijer, obezbedi nameštaj, srede mašinske instalacije, zatim scenska tehnika, osvetljenje i opremi čitav prostor. Najverovatnije će cela adaptacija biti urađena kroz tri faze. Očekujemo da će sledeće godine biti završeno sve kako je planirano, rekao je Đurović

Izvor: Radio Luna

Leave a Comment