Rekonstrukcija vodene kule na Starom gradu kroz program EU PRO Plus

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević prisustvovala je svečanoj ceremoniji organizovanoj u Кraljevu, povodom uručenja sertifikata o podršci projektima poslovne infrastrukture u okviru razvojnog programa EU PRO Plus. Grad Užice jedna je od 20 nagrađenih lokalnih samourava, koje će sredstvima Evropske unije realizovati projekte poslovne infrastrukture. Zajedničkim sredstvima u iznosu od 906 hiljada dolara biće rekonstruisana Vodena kula na Starom gradu.

Serifikate, kojima se potvrđuje realizacija projekata poslovne infrastrukture u 20 gradova i opština uručila je ministarka za Evropske integracije Tanja Miščević, a svečanoj ceremoniji prisustvovao je i ambasador Evropske unije u Republici Srbiji, Emanuele Žiofre.

– Danas je uručeno 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus, a kojih je iz poziva u poziv sve više, sve su kvalitetniji i odgovaraju sve više na potrebe svih građana. Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona evra. Svi ti projekti će imati direktne koristi za oko deset hiljada građana ovih 20 opština, tako što će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem životu u Srbiji – rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Кako je ministarka naglasila, proces evropske integracije je strateški cilj naše države zato što se kroz taj proces menja i naš pravni sistem i način funkcionisanja države i društva.

Ministarka Miščević je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir ukupne plan razvoja Srbije. „Кada se opredeljujete za predloge projektata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo“, rekla je ministarka izražavajući još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji.

– Naš zajednički rad i ulaganja podstiču ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture. Ovi 20 projekata će doneti konkretne rezultati za privredu i građane u budućnosti, kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime, jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou – izjavio je ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Projekat rekonstrukcije Vodene kule na Starom gradu EU PRO Plus podržaće sa 387 hiljada dolara, dok je oko 519 hiljada dolara učešće grada.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment