NEKA NOVA ERA KULTURE POČNE! /FOTO I VIDEO/

Užice je spremno da i zvanično 21. marta preuzmu titulu Prestonica kulture Srbije 2024. U holu Narodnoh pozorišta svečano uz kulturno-umetnički program je predstavljen Vodič kroz program.

– Programska knjiga je skup svih programskih sadržaja, značajnih dela, biografija, koncerata, izložbi, zaostavštine i budućih događaja sa projektima u vezi prestonicom kultutre 2024. godine. Užice će biti kulturni centar Sbije i stecište izuzetnih susreta, događaja, infrstrukturnih projektata – najavila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Podsetila je na monaha Teodosija koji je u manastiru Rujan kod Užica štampao prvu srpsku knjigu Rujansko četvorojevanđelje i na Nikolu Teslu, po čijim je principima u Užicu sagrađena među prvima u Evropi hidrocentrala.

– Teodosije i Tesla jesu lučonoše i noseće ličnosti sa kojima smo započeli pisanje aplikacije koja nam je donela ovu titulu. Nismo izostavili Mariju Magu Magazinović, prvu balerinu, Milutina Uoskovića uteminjavača građanskog romana, Mihaila Milovanović, akademskog slikra i Stiva Tešića, reditelja… – nabraja gradonačelnica užičke velikane.

Od infrastrukturnih projekata navela je da pri kraju rekonstrukcija velike sale Gradskog kulturnog centra, koji će posle 50 godina dobiti multifukcionalni prostor – novu binu, novastolarija, izloacionu sobu. U prostoru užičkog GKC-a na mestu gde je bila streljana biće sagrađen višespratni prostor, u čijem prizemlju će biti Galerija keramike, a na spratu Dečiji kulturni centar sa amfiteatrom i kulturnim prostorom za druženje mladih. U rodnom selu u Ribaševini akademski slikar dobiće svoj legat, a u Narodnom muzeju biće otvorena stalna postavla Užive kroz vekove – od neolita do danas. Posebno interesantno će biti Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, koje će se sastojati iz dva dela: prvi deo jedna velika kuća sa sedam manjih oko sebe, okućnica, sa kulutrom stanovawa iz 19. i početkom 20. veka, a drugu celinu će činiti tri objekta projektovana u tradicionalnom načinu gradnje, originalnog izgleda, prilagđene turističkim potrebama.

Gradonačelnica je najavila svečano otvaranje 21. marta na Gradskom trgu sa raskošnom svetlošću i audio i vizuelnim efektima uz Simfonijski orkestar i hor. Drugo veče će biti koncert Galije, a treće grupe Van Gog.

Branislav Mitrović, koordinator i menadžer projekta, kaže da ceo program ima 200 programskih sadržaja. Najavio je niz koncerata po dirigentskim palicama naših sjajnih dirigenata, koncert Ivana Bosiljčića, Dejana Petrovića, kao i niz pozorišnih predstava i premijera, letnji bioskop posvećen Stivu Tešiću, izložbe, obeležavanje 180 godina crkve Svetog Đorđa i 150 godina Užičke gimnazije, novih skulptura u gradu od vajara Miluna Vidića i Milana Vergovića, književne večeri, manifestacije poput užičkog rok festivala, džez festivala, najbolje godine bluza …

– Neka počne nova Era kulture – zaključili su predstavljajući Vodič kroz kulturu.

Autor: LZS

Leave a Comment