Prvo veče džez festival BAZZUM

Prvo veče BAZZUM džez festivala je okupio veliki broj ljubitelja ove vrste muzike.

Treći Bazzum džez festival počeo je nastupom Jovan Milovanović kvarteta i zvezda festivala američkog sastava Yellowjackets u Narodnom pozorištu. Festival, koji se održava u okviru projekta “Užice- prestonica kulture Srbije 2024”, otvorila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Treći po redu Međunarodni džez festival ,”Bazzum” hrabro korača na putu svog delovanja i već postaje ustaljena prolećna manifestacija u našem gradu koju smo, i u ovoj, vrlo važnoj godini, uvrstili u redovan program Ere kulture”, istakla je gradonačelnica.

Ipak, prema njenim rečima, umetnost nije samo posmatranje-već i participacija svih nas i udeo koji ostavlja značaj trag.

“Tokom ovog festivala, pored Narodnog pozorišta u kom se održavaju koncerti, značajno učešće imaju i Muzička škola “Vojislav-Lale Stefanović”, kao i Gradski kultruni centar, sa događajima koji u potpunosti zaokružuju ideju ovog susreta.

Džez, bilo da smo sami početnici u razumevanju, ili oni koji ovu materiju izuzetno poznaju, predstavlja poseban svet, posebnu duhovnu usredsređenost, osoben izraz i niz emocija, uvek drugačiji, i uvek – jedinstven”, naglasila je gradonačelnica.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće šest bendova, četiri iz Srbije i po jedan iz Amerike i Austrije. Danas u 18 časova u Muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović” biće održana edukativna radionica “Kako se sluša džez”, nako čega u 19.30 časova u sali pozorišta nastupa Dušan Petrović Oktet, a od 21.30 časova sekstet Marković-Ilić.

U subotu, 25. maja u 14 časova u muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović”, Jelena Stefanović održaće edukativnu radionicu “Istorijska uloga vokala u džez muzici”. U večernjima satima na sceni Narodnog pozorišta Užice u 19.30 nastupiće Maja Jaku bend iz Austrije, a od 21.30 časova Jelena Jovović & Shumagnions.

Možete pogledati fotografije ispod:

Foto: BAZZUM džez festival

Leave a Comment