BAJINA BAŠTA: Ćirilična darovnica dodeljena dr Zlati Bojović

“Ćirilična darovnica“, nagrada koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju i negovanju srpskog jezika i pisma, dodeljena je akademiku prof. dr Zlati Bojović.

Prof. dr Zlata Bojović, srpski istoričar književnosti, univerzitetski profesor i akademik SANU dobitnik je ovogodišnje nagrade Ćirilična darovnica, za višedecenijski predan rad na istraživanju dubrovačke književnosti i upotrebe ćirilice u Dubrovniku i Dalmaciji tokom srednjeg veka.

Ona je pohvalila manifestaciju i konkretne aktivnosti radi očuvanja i promovisanja ćirilice. Rekla je da su to važne stvari i da je ovo za nju jedno od najvećih kulturnih iznenađenja u okruženju.

“Ne treba za ćirilicu da brinemo jer sve što nam je donelo slavu u svetu napisano je ćirilicom. Danas ako pomenemo Dubrovnik to je samo jedan grad u drugoj državi, a tada je Dubrovnik značio Dubrovačku republiku. Stanovništvo je bilo sa raznih strana osim autohtonog, to je vremenom postalo, velikim delom katoličko područje. Medjutim, u osnovi Dubrovnika, uvek je ostao komad nekadašnje srpske države i sve što je bilo njeno. To ne može da nestane, mi možemo da zaboravimo, kao što možemo i ćirilicu da zaboravimo ali o tome svedoče spisi pisani ćirilicom. Ne treba se plašiti za ćirilicu niti za jezik, nekada na brzinu prihvatimo štošta, ali vremenom ono što je loše otpadne“, rekla je dobitnica Ćirilične darovnice.

Foto: Prvi portal Bajina Bašta

Ćirilična darovnica je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije Ćirilična baština. Predstavlja nacionalnu nagradu za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma.

Prošlogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade je Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija.

Izvor i foto: Prvi portal Bajina Bašta

Leave a Comment