Danas je Evropski dan parkova

Danas se obeležava Evropski dan parkova, kao dan sećanja na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, koji su proglašeni 24. maja 1909. godine.

Evropski dan parkova, proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope sa ciljem da se skrene pažnja na značaj očuvanja zelenih površina i prirode. Ovaj datum se obeležava od 1999. godine, a u Srbiji od 2001. godine.

Inače prvi nacionalni park u svetu, proglašen je 1872. godine, Jelouston, u Americi. Prvi nacionalni park u Srbiji proglašen je 1960. godine, a to je Nacionalni park Fruška gora. U Srbiji postoji pet nacionalni parkova i to su: Fruška gora (1960. godina), Đerdap (1974. godina), Tara (1981. godina), Kopaonik (1981. godina) i Šar planina (1993. godina).

Povodom Evropskog dana parkova, u Nacionalnom parku Tara, postavljene su edukativne table – table upozorenja na staništa životinja. Tabla sa medvedom postavljena je u Klisuri Dervente, table sa divokozom pored jezera Perućac i na putu Perućac – Mitrovac. U narednim danima biće postavljene ostale table, sa ciljem zaštite životinja pri kretanju na javnim putevima, kao i obaveštenja posetioca o prisustvu istih. Planirano je postavljanje ukupno 10 edukativnih tabli, sa upozorenjem na pet vrsta životinja na javnim putevima.

Navedenu aktivnost finansijski je podržalo Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment