Preko tri stotine biciklista uživalo na stazama ćirilice

U organizaciji turističke organizacije „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara i Agencije za bezbednost saobraćaja održana je druga po redu Ćirilična biciklijada u Bajinoj Bašti. Okupila je preko tri stotine učesnika.

Opština koja sebe želi da promoviše kao prestonicu ćirilične baštine u Srbiji ovom manifestacijom pokušava da kroz negovanje sportskog duha upozna najmlađe sa nacionalnim pismom. Osnovna ciljna grupa biciklijade su najmlađi, koji su upravo i činili većinu učesnika ovogodišnje manifestacije. Posebno zadovoljstvo organizatora predstavlja činjenica da je prevashodno dece, ali istarijih učesnika, bilo znatno više nego na premijernom izdanju.

– Ovakav koncept je nešto veoma kreativno. Prošli put se išlo do Perućca, a sada je drugo odredište… Veoma je lepo obilaziti neka mesta u okolini Bajine Bašte – kaže jedna od učesnica.

Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i dometa Račanske književne i prepisivačke škole.

Koncept biciklijade obuhvata obilazak glavnih tačaka na ćiriličnoj mapi Bajine Bašte. Početna stanica bio je Park ćirilice u centru bajine Bašte, a završno odredište manastir Rača.

– Ove godine imamo okrepu na mestu budućeg Doma ćirilice, a jedno izletište je kod skita Svetog Đorđa. Obilazi se i riznica manastira Rača, a jedna od glavnih tema je Račanska prepisivačka škola – kaže Siniša Spasojević, rukovodilac tima Ćirilične baštine.

Manifestacija je namenski organizovana neposredno po početku nove škoslke godine, a organizatori ističu da su krzo nju želeli da objedine nekoliko aspekata edukacije, od pismenosti i zdravog života do bezbednosti u saobraćaju.

– Imamo veliku pomoć agencije za bezbednost saobraćaja, tako da učesnicima delimo zaštitne prsluke i zvona za bicikle i generalno se trudimo da ih upoznamo sa značajem bezbednosti u saobraćaju – dodaje Spasojević.

Ovogodišnja maršruta kojom su biciklisti išli iznosila je ukupno 13 kilometara, tj. po 6,5 kilometara u oba smera.

Svim mlađim učesnicima na kraju manifestacije u Parku ćirilice su podeljene medalje i svetla i zvonca za bicikle. Medalje je obezbedila TO „Tara-Drina“ dok je darodavac svih ostalih nagrada Agencija za bezbednost saobraćaja.

Autor: LZS, foto: TO Tara-Drina

Leave a Comment