Počelo čišćenje Potpećkog jezera

JVP “Srbijavode” i JP “Elektroprivreda Srbije” počeli su u ponedeljak čišćenje plutajućeg otpada na Potpećkom jezeru kod Priboja. U akciju čišćenja i transporta uključena su dva velika bagera sa specijalnim kašikama za vađenje materijala PET ambalaže, dva kamiona s grajferima (hvatačima) za vađenje drvne mase i krupnog otpada, četiri kamiona zapremine od 100 kubika za transport otpada do deponije, dva specijalizovana šumarska kamiona za transport drvne mase do lokalne deponije, dva čamca remorkera koji treba da poguraju otpadnu masu uz akumulaciju kao i jedan pomoćni čamac za čišćenje „džepova” u uvalama.

Direktor “Srbijavoda” Goran Puzović je rekao da je saniranje jezera dogovoreno 5. januara na inicijativu Ministarstva zaštite životne sredine i da će ova akcija trajati od 20 do 30 dana.

– Sve što izvadimo iz vode biće transportovano na regionalnu deponiju „Duboko” u Užicu u skladu s propisima o zaštiti životne sredine. Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za maksimalno tri sedmice – rekao je Puzović.

Aleksandar Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, kaže da je ovo kratkoročno rešenje, a da je za dugoročno potreban usaglašen rad sve tri države i uticanje na svest ljudi.

– Nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije i naravio je ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo u Priboju. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije počeo od juče – rekao je Jovanović.

Obale Lima su već godinama ugrožene sa plutajućim otpadom koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od  izvora u Crnoj Gori. Na toj maršruti otpad i smeće Lim „pokupi“ sa nekoliko nesanitarnih ili divljih deponija.

Nagomilovanje otpada na Potpećkom jezeru počelo je krajem decembra prošle godine.

Autor LZS, foto Opština Priboj

Leave a Comment