(VIDEO I FOTO) ZLATIBORSKA GONDOLA JE PRAVI HIT! Interesovanje ne jenjava ni drugog dana probnog rada

Drugog dana probnog rada najduže panoramske gondole „Gold godnole“ interesovanje ne jenjava. Na početnoj stanici na Obudojevici na Zlatiboru više stotina čeka na red da bi se provozalo od centra Zlatibora do vrha Tornika.

Od ponedeljka prva dva dana u porbonom radu, vožnja za sve Čajetince je besplatna, kao i za one koji donesu diplomu da su učestvovali na mobi za izgradnju gondole. Prvog dana se provozao oko 1.200 putnika.

U četvrtak je najavljeno svečano otvaranje gondole i tada neće biti vožnje za građane.

Posle pet godina rukovodstvo opštine Čajetina je uspelo da sprovede ovaj projekat do kraja, mada kažu da je ideja i vizija o gondoli postojala mnogo ranije. I sada, kada je konačno završena, redovi ispred govore da je to pun pogodak za jedan turistički centar.

Oni koji su se za ova dva dana provozali gondolom prepuni su utisaka. Kretanje za početnje stanice je malo ubrzano, a onda laganim tempom se putuje prelepim predelima Zlatibora. U početku im je smetalo čekanje u redu više od pola sata, ali nakon vožnje i to su zaboravili.

– Čini mi se da je najlepši deo kada se prolazi preko Ribničkog jezera. A onda se polako penje uz Tornik. Dok smo se peli na Tornik bilo je sunca, pa smo iskoristili priliku da se prošetamo. Potom se ponovo došli na stanicu na Torniku, gde je čekalo do dvadesetak ljudi na prevoz i sačekali gondolu. Dok smo se vraćali pala je magla, pa je putovanje sa vrha do jezera baš onako izgledalo uzbudljivo. Sve je bilo prelepo – kažu mađarski turistiiz Horgoša.

Puni utisaka je i jedna porodica iz Beograda, a posebno je zadovoljna merama zdravstvene zaštite koja se sprovodi.

– U kabine puštaju maksimalno po troje, osim ako nije cela porodica. Čim gondola pristane na stanicu radnik dolazi i prska alkoholom sve unutra. Čini mi su da preduzete sve mere, jedino u redu dok se čeka tu je veća gužva, mada je sve to na otvorenom – kažu oni.

Trasa panormaske gondole od centra Zlatibora do Tornika duga je devet kilometara, uz jednu međustanicu na pola trase u Ribnici. Gondola nosi 55 putničkih kabina. Kapacitet gondole je projektovan na 600 osoba na sat (uz mogućnost povećanja na 1.000), a putovanje traje oko 25 minuta (maksimalna brzina 6 m/s) u jednom pravcu. U kabinu može da stane 10 putnika. Visinska razlika između početne i krajnje stanice je 531m.

Cena karte je 1.000 dinara za odrasle i 500 dinara za decu u oba pravca. Prvih sedam dana rad gondole nadgledaju stručnjaci iz francuske kompanije “Poma”.

Autor LZS

1 thought on “(VIDEO I FOTO) ZLATIBORSKA GONDOLA JE PRAVI HIT! Interesovanje ne jenjava ni drugog dana probnog rada”

Leave a Comment