POČELA ERA KULTURE MEĐU ERAMA /FOTO I VIDEO/

“Praznikom svetlosti” na Gradskom trgu u Užicu počela je zvanična manifestacija Prestonica kulture Srbije u 2024. godini. U prisustvu potpredsednice vlade Srbije i ministarke kulture Maje Gojković, potpredsednika Vlade i ministra Nikole Selakovića, brojnih zvanica iz privrede, politike, kulturnih radnika, udruženja i medija, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je podsetila na bogatu istoriju Užica i značajnih ličnosti.

– Ovaj projekat u sebi sadrži značajne infrastrukturne realizacije, a one jesu omaž našim velikanima koji su svojim radom, talentom i posvećenošću ostavili veoma značajnu zaostavštinu koja je naš ponos i veliki zadatak – rekla je između ostalog gradonačelnica Užica.

Ministarka kulture Maja Gojković je ukazala na značaj kulture širom Srbije.

–  Verujem da će u među ponuđenim sadržajima svaki posetilac uspeti da za sebe pronađe mnoštvo onih koji zavređuju i zaokupljaju pažnju, inspirišu i čine da se i sam oseća kao deo jedne dobre vizije i uspešnog poduhvata – rekla je ministarka.

Na Gradskom trgu uz igorkaz voditelja programa Ivana Bosiljčića i Irine Vukotić, na velikom video bimu javile su se lučonoše, nosioci svetlosti, sa pet lokacija: Neolitskog naselja gde su ispričale priču o praistorijskom dobu; iz manastira Rujan gde je otac Teodosije štampao prvu knjigu u Srbiji “Rujansko četvorojevanđelje”; sa tvrđave Stari grad koje su podsetile na umetnike Branka Popovića i Mariju Magu Magazonivoić,; najstarije hidrocentrale u Evropi po Teslinim principima i podsetili na Milutina Uskokovića i sa pete lokacije, Kadinjače. Kroz te priče ispričana je istorija grada Užica.

Simfonijski orkestar i hor RTS-a pod vođstvom maestro Dejana Savića, članovi KUD-a Era i snimak Dejana Petrovića uveličali su ovu manifestaciju. Uz igru svetlosti na okolnim zgradama i veličanstvenim vatrometom otpočela je Era kulture u Užicu.

Autor:LZS

Leave a Comment