Oko 300 igrača pokazalo je lepotu narodne pesme i igre

Pesmom Zlatibore moj zeleni bore pevačke grupe Udruženja za negovanje narodne tradicije Zlatibor , počeo je Prolećni koncert ovog udruženja. U čajetinskoj sportskoj dvorani, oko 300 igrača na sceni, pokazalo je lepotu narodne pesme i igre iz zlatiborskog kraja i drugih delova Srbije.

Foto: Zlatibor press

Prolećni koncert Udruženja za negovanje narodne tradicije Zlatibor okupio je u nedelju u velikom broju ljubitelje narodne igre i pesme u Sportskoj dvorani u Čajetini. Na sceni su ove večeri svoje umeće pokazali i najmlađi, i najstariji folkloraši, u starim i novim koreografijama.

-Imamo tri nove koreografije, stariji dečiji ansambl će odigrati Igre iz Halova, izvođački ansanbl Igre iz Krajišta i Vranjsko polje. Koreograf je Dejan Milisavljević Zvečanac, imamo sa njim odličnu saradnju, već je za nas postavio četiri koreografije, imamo još jednu poklonjenu koreografiju od njega i spremamo za sledeću godinu još dve dečije koreografije, kaže Luka Vesović, UZNNT Zlatibor.

Foto: Zlatibor press

Udruženje svake godine povećava broj članova, što govori o sve većoj zainteresovanosti mladih za folklor, pa ih je od početka ove godine blizu 300.

U zadnjih tri-četri dana je došlo sedam-osam mlađih članova. Stariji ne napuštaju, mislim da smo na dobrom putu, imamo šta da pokažemo ovom našem malom mestu.

Sa folklorcima i pevačkim grupama radi sedam asistenata.

-Mira Milinković je umetnički rukovodilac, ona vodi veteranski, izvođački i drugi ansamb. Pripremni ansambl – stariji dečiji ansambl vodi Marko Obradović, mlađi dečiji ansambl vodi Veljko Tucović, školu folklora u Čajetini vodi Milica Lazović, školu folklora u Krivoj Reci, Mačkatu i Šljivovici vodi Danijela Baković. Ana Prokić vodi pevačke grupe.

Foto: Zlatibor press

Udruženja za negovanje narodne tradicije Zlatibor nedavno je gostovalo u Beču na poziv Srpskog društva Branko Radičević na koncertu koji je organizovan za društva iz regiona. Veterani su bili jedini gosti iz Srbije.

Predstavljamo se igrama zlatiborskog kraja, to je osnovna naša koreografija, a sve ostalo možemo da dodamo, pogotovo kad igramo u inostranstvu. Znate i sami, puno je Srba u Beču, puno je publike bilo, burni aplauzi. Mislim da smo pobrali najbolje aplauze od svih koji su bili učesnici, ali i zaslužili smo, zadovoljan je Vesović.

Izvor: Zlatibor press

Leave a Comment