Sve spremno za preuzimanje titule Prestonica kulture Srbije 2024.

 

U Užicu je sve programski spremno za preuzimanje titule Prestonica kulture Srbije 2024. godine. I postavljanje velike bine na gradskom trgu, na kojoj će biti zvanično otvorena manifestacija za prestonicu kulture pod imenom „Praznik svetlosti“, privode se kraju.

– Ovo je veličanstven događaj u našem gradu. Unazad, mescima, veoma posvećeno i dugo naš tim grada i tim iz Ministarstva kutlure, radili smo na ovom projektu. Sam događaj će biti izveden kroz igrokaz voditelja i pratiće Užice od početka nastanka, od prvog pominjanja grada u istoriji sve do ovog trenutka. Sa pet nosećih lokacija – neolitsko naselje, tvrđava Stari grad, manastir Rujan, Hidorecentrala Pod gradom i Kadinjača, obratiće se naše lučonoše, noseće ličnosti, koji će poslati poruke na Gradski trg i krzo igrokaz voditelja i Simfonijski orkestar RTS-a biće izveden jedan audio-video spektakl na čelu sa meastrom Dejanom Savićem – najavila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

U četvrtak, 21. marta, u 13 časova gradonačelnica sa saradanicima će na peronu sačekati voz kojim će u 5 do 12 krenuti gradonačelnik Čačka, predstavnici Ministarstva kulture i drugi, da predaju titulu Prestonica kulture Srbije 2024.

– Na platou ispred železničke stanice, koji je oslikan muralom za ovu priliku, biće kratak isečak iz Došljaka i obratićemo se medijima. Zatim idemo u šetnju ka Gradskoj plaži, gde ćemo se zaustaviti kod stare hidrocentrale „Pod gradom“, gde će vodič pričati o njenoj istoriji. U 19 časova u Narodnom pozorištu će se prisutnima obratiti potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ja, a zatim ćemo svi zajedno na Gradski trg da prisustvujemo veličanstvenom događaju – rekla je gradonačelnica Užica.

Branislav Mitrović, menadžer projekta, rekao je da ova titula Užicu donosi veliki benefit za grad, ne samo u kulturnom, već turističkom, obrazovnom, edukativnom, privrednom smislu.

– Kada smo svi zajedno kreirali program, bili smo svesni da ne sme da to bude samo revija tribina, festivala, već da i najmanji događaj mora imati svoju ulogu i poruku, da se taj program reflektuje i posle godine prestonice kulture. Ovo neće biti samo jedan trenutni kulturni bljesak, već promišljanje šta će ostati posle nas – rekao je između ostalog Mitrović i dodao da je planirano preko 200 kulturnih sadržaja.

On je kao značajno najavio da će se već u petak održati sastanak EUNIK Klaster, Mreža centara Evropske unije koja promoviše kutluru zemalja sa predstavnicima kulturnih ustanova Užica.

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja u Užicu, rekla je da je najznačajniji zadatak ove ustanove otvaranje nove stalne muzejske postavke. Ona je rekla da ovaj projekat finansiraju Grad Užice i Ministarstvo kulture i biće na prostoru od 400 kvadata na prvom spratu u prvoj zgradi užičkog muzeja. Tu će biti prikazano Užice od praistorije do danas, a predmeti, dokumenta, fotografije i slično biće iz bogate zbirke i depoa muzeja, a koji ne budu mogli da se nađu biće urađene replike. Sve će biti praćeno kroz WR tehnologiju, a završetak je planiran do marta sledeće godine. Ona je najavila niz događaja u toku trajanja godine kulture kao što su izložbe, a veoma značajna je i digitalizacije, virtualne šetnje kroz postavku fabrike municije.

Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra, rekao je da iako je ovo najmlađa ustanova kulture u gradu već će doživeti otvaranje novog poglavlja, nove epohe u radu.

– Privbližavaju se kraju rekonstrukcija sprata multufukcionalne sale za čitav spektar kulturnih događaja, kao što su pozorišne predstave, koncerti, festivali, svečane akademije, uz dodatni prostor – gluva soba i multifukcionalna soba. Postavljena je nova elektro, vodovodna i grejna instalacija i protivpožarna zaštita. Posebno je zadovoljstvo što će na mestu stare streljane biti urađen Dečiji kulturni centar i Galerija keramike – rekao je direktor ove ustanove, koja će u ovoj manifestaciji učestvovati sa 11 velikih programskih celina.

Prvo veče manifestacije postoji nezvanična informacija da će gost biti majstor trube Dejan Petrović, a sigurno je da će drugoveče na trgu biti koncert grupe  „Galija“, a treći veče „Van Gog“.

Autor: LZS

Leave a Comment