Obeležen jubilej 50 godina izgradnje pruge “Beograd-Bar“

Dolaskom nekadašnjih akcijaša koji su pre pet decenija učestvovali u izgradnji pruge Beograd-Bar i otkrivanjem spomen-ploče u železničkoj stanici Branešci u zlatiborskom selu Šljivovica obeležen je jubilej izgradnje pruge koja i danas povezuje Beograd i Bar.

Foto: Marko Čušin

U znak zahvalnosti svim Čajetincima koji su učestvovali u izgradnji pruge koja povezuje glavni grad Srbije sa primorjem Crne Gore, Udruženje učesnika ORA „Beograd-Bar“ je predsedniku Opštine Čajetina Milanu Stamatoviću uručilo zahvalnicu za aktivnosti u realizaciji obeležavanja ovog značajnog jubileja.

Foto: Marko Čušin
Foto: Marko Čušin

Miloje Rajović, zamenik predsednika Opštine Čajetina, podsetio je da je tada na teritoriji opštine Čajetina izgrađen Zlatiborski tunel, najduži na barskoj pruzi, kao i tri velika mosta – Ribnica, Vrelo i most na Jablanici.

– Vi ste to gradili, a mi bismo, uz pomoć države, to trebali da rekonstruišemo, čime bi Zlatibor i čitav Zlatiborski okrug dobili još jednu modernu saobraćajnicu. Nadamo se da će država, baš kao i u Vojvodini, i u našem kraju opredeliti sredstva za rekonstrukciju pruge koja bi kao takva trajala još najmanje 50 godina. Uz nastavak radova na autoputu od Požege ka Zlatiboru i aktiviranje aerodroma Ponikve, svi turisti iz Srbije i iz čitavog sveta će moći brzo da dođu na Zlatibor i uopšte u mesta i predele Zlatiborskog okruga – rekao je Rajović.

Foto: Marko Čušin
Foto: Marko Čušin

Vozom, simbolično nazvanim „Jubilarni brigadirski voz“ u Branešce su došli članovi Udruženja učesnika omladinske radne akcije „Beograd-Bar“, na čelu sa svojim predsednikom Velizarom Popovićem, nekadašnjim zamenikom komandanta Glavnog štaba ORA i komandantom Studentskog naselja u Čajetini.

Foto: Marko Čušin
Foto: Marko Čušin

– Srećan sam što se nalazim među dobrim ljudima koji su mi ostali u sećanju od pre 50 godina kada smo u ovom delu Zlatibora gradili prugu, od Sušice do Zlatiborskog tunela. Naselje nam je bilo u samoj Čajetini, u Osnovnoj školi „Savo Jovanović Sirogojno“, kako se tada zvala, i u njemu su boravili studenti iz Srbije, ali i Mađarske i Poljske. Nosim izuzetne utiske iz Čajetine i sveukupno smo imali jedan veoma lep odnos sa meštanima i učestvovali smo u kulturno-umetničkim programima, zajedničkim za akcijaše i za građane – prisetio se Popović vremena boravka u Čajetini od pre 50 godina.

Autor: LZS, Izvor: Opština Čajetina, foto: Marko Čušin

Leave a Comment