POČEO SAJAM POLJOPRIVREDE I RURALNOG TURIZMA: Čudo od traktora, modna revija i puno toga još!

Na Zlatiboru je počeo prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma, na kome 40 proizvođača iz Srbije, Crne Gore i BiH ima svoje štandove na Kraljevom trgu, a oko 20 izlagača je sa traktorima, poljoprivrednim mašinama i prključcima popunilo prostor kod Sportsko rekreativnog centra.

Posetioci su imali priliku da probaju razne ukuse pita, suvog mesa, mlečnih proizvoda, meda, rakije, da se upoznaju sa starim zanatima, ali sa lepotama seoskih domaćinstava koja se bave turizmom.

Mnoge je privukla poljoprivredna mašina robot.

– Ova mašina robot može da kosi, frezira, da vuče prskalicu, da plevi, da reže grožđe, a uz dodatke koji se prave u Engleskoj može da bere maline i borovnice. Za mnogo toga je namenjen. Cena mu je 75.000 evra, a Ministarstva poljoprivrede daje subvencije od 50 do 75 posto za poljoprivredne mašine – rekao je predstavnik firme, koja je izložila ovaj traktor-robot i dodao da do kraja godine već imaju da isporuče tri ovakve mašine u okolini Niša.

Posetioci sajma su mogli da uživaju i na prvoj modnoj reviji Branke Aleksandrić, koja svoje kreacije odevnih predmeta i torbi pravi od čiste vune, a sve radi na razboju u svojoj maloj radnji u centru Zlatibora.

– Svoj sam hobi pre 20 godina pretvorila u posao. Ima ljudi koji vole da nose ponča, pletene kape, kaputiće istkane na razboji. Vunu nabavljam iz ovih krajeva – rekla je između ostalog Branka, dok su manekenke šetale po bini u njenim modelima.

Posetioce sajma je pozdravio Ljubivoje Ršumović zdravicom.

Sajam je otvorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

– Zapadna Srbija je okosnica naše poljoprivrede a i turizma. Ideja o ovom sajmu se  rodila prošle godine je i sada je realizovana. Manifestacija će u budućnosti biti jedan brend ovog kraja i pokazaće snagu ovog kraja u poljoprivredi i turizmu – rekao je Bogićević i dodao da je ovom kraju potrebno više preradnih kapaciteta, pa i sirovine.

On je još rekao da su centar Zlatibor i okolna sela prelepi i pružaju mogućnost mnogim turistima, kako domaćim tako i stranim, da obiđu i da vide sve lepote Zlatibora.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, rekao je da ovaj sajam govori da su n a pravom putu na kome se razvija poljoprivreda i turizam.

– Upustili smo se u jedan ozbiljan, dugoročan posao da radimo u interesu građana, jer Srbija bez sela ne može napred. Već više godina organizujemo naše poljoprivrednike da proizvode na savremen način i u tome ćemo im pomoći kroz opštinski Agrobiznis centar, koji poslednjih godina beleži ozbiljne rezultate – rekao je Stamatović.

Još je rekao da on nije klasičan političar, već stanovnik Zlatibora koji govori o onome što je životno, što je realno.

– Borili smo se da sačuvamo i vaše privatno zemljište, da ostane kod vas, da vam ga neko ne otima, i sa druge strane se borimo da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište. Da ono ostane u državnom vlasništvu, koje bi se onda davalo privatnicima u zakup, a ne u vlasništvo – uputio je Stamatović poruku svojim Zlatiborcima.

Tehničke podatke naveo je direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić ispred jednog od organizatora sajma.

– Zlatiborski eko agrar i Opština Čajetina dali sve od sebe da ova smotra ovako izgleda i verujemo da će ona biti dugovečna. Na Кraljevom trgu je postavljeno 40 štandova za prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, a 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije ima svoj prostor na  parkingu sa druge strane jezera. Imamo izlagače iz Makedonije i Crne Gore, a očekujemo i goste iz Hrvatske – zaključio je Marić.

Sajam traje do 12. maja.

Autor: LZS

Leave a Comment