Novi Zlatibor – Vizija budućnosti /FOTO I VIDEO/

Na Zlatiboru je održana prezentacija dva nova velika projekta za budućnost, koja bi trebala da ovu planinu svrsta među najatraktivnije svetske turističke centre. Projekat pod nazivom “Novi Zlatibor – vizija budućnosti” predstavlja izgradnju gondola od Tornika do Pribojske banje, kao i uređenje samog Tornika sa “Zlatnim borom” visokim 139 metara.

Franc Furlani, vlasnik kompanije “Furlani” i predstavnik kompanije “Leitner” za Zapadni Balkan, predstavio je buduću trasu gondole od Pribojske banje do Tornika.

– Projekat povetuje Zlatibor sa Pribojskom banjom u dužini od 22 km. Već je urađeno 9 km od Zlatibora do Tornika. To je prvi deo trase, a imaju još dva. Jedan deo je od Priboja do ruba kanjona dužine 6,4 km, sa visinskom razlikom od 500m. Predviđano je da se pređe za 15 minuta. Ovaj deo trase bi imao 30 stubova i bilo bi u upotrebi 34 kabine kapaciteta 6 osoba po kabini – predstavio je Furlani prve deo trase.

Za drugi deo trase kaže da je najteži da se uradi.

– On prelazi preko kanjona, a to znači da imamo oko 2,2 km praktično samo žice, znači bez stubova. Prevoz će se vršiti jednom kabinom za sto osoba. Ta kabina će se kretati u oba pravca, a kanjon bi prelazila 4,4 minuta u jednom pravcu, a visina je 400 m. Sledeća linija do Tornika je dugačka oko pet km, kretaće se istom brzinom kao na prvoj liniji, imaće 12 kabina sap o 6 osoba i 25 stubova. Znači, ukupno vreme prelaska cele trase je sat i 15 minuta – rekao je Furlani.

Dr Snežana Vesnić, docent Arhitektonskog fakulteta, prezentovala je projekat Totnik – “Zlatni bor”. Objasnila je da se projekat bazira na potenciranje 4 elementa koji postoji u prirodi na 4 ključne tačke. Prva tačka je toranj u vidu zlatnog bora, visine 139 metara, koji će nositi najsavremenije sisteme 5G tehnologije, a imaće dva izlazna vidikovca, dve futurističke kapsule, dve konferencione sale, teleskop, zatim tu je paviljon koji simulira prolazak ptica, a slede dugačke rampe prilagođene za bicikliste i za osobe sa posebnim potrebama kao i za pešake. Tu je Vizitorski centar, ugostiteljski centar zajedno sa otvorenim i zatvorenim bazenom. Planiran je amfitetar, koji bi leti služio za razne događaje, a zimi za skjt park. Imaće paviljone u obliku saća, pečurke, šišarke i šumske jagode, a sve će biti izgrađeno od zlatiborskog kamena i drveta. Ovaj projekat bi trebalo da bude završen za dve do tri godine.

 

– Nalazimo na raskršću puteva. Dostigli smo jedan zapažen nivo u ovoj turističkoj privredi i sada se nalazimo na toj prekretnici. Novi Zlatibor, nije to nama nešto napamet tek onako, već smo sa brojnih studijskih putovanja po Evropi i gostovanja stranih delegacija ovde kod nas na Zlatiboru, beležali smo i prepisivali sve ono što je bilo moguće da se primeni u skladu sa našom zakonskom regulativom, ono što bi nam najviše koristilo – rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i dodao da su napravili projekte koji u sebi imaju inovativne metode spojene sa etno-turizmom i tradicijom.

On je najavio drugu fazu razvoja turizma na Zlatiboru koja obuhvata izgradnju golf terena, sportskih terena, zabavnih sadržaja, koje savremeni turisti traže, a sve u interesu opštine i države.

Ministar turizma Husein Memić je rekao da će razgovarati sa premijerkom da se odmah formira radna grupa, koja će raditi na ostvarenju ovih projekata, jer, kako je naglasio, sve ovo je nemoguće uraditi bez pomoći države i dodao da svi oni koji kritikuju Zlatibor zapravo dolaze na Zlatibor.

Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola, najavila je da će se novi projekat “Zlatni grad” prostirati na površini od 200 hektara, duž obale Ribničkog Jezera.

–  Naši ciljevi su da u narednih 5 do 7 godina da se u okviru ove lokacije uloži oko 100 miliona dolara. To će kasnije rezultirati sa milion turista i 10 miliona noćenja na Zlatiboru, da Zlatibor bude baze odakle će posećivati čitav ovaj kraj i Srbiju – rekla je Božanić.

Ona je najavila izgradnju golf terena sa 18 rupa uz obalu jezera, zašta se projekat već radi, a tu su i prateći sadržaji sa wellness i spa centrima, ekskluzivni restorani i sav sadržaj infrastrukture za rekreativne aktivnosti. Naglasila je da će se projekat zasnivati na savremenom pristupu i ekološki održivim rešenjima u cilju očuvanja prirodnih resursa i kulturne baštine.

Autor: LZS, video: Opština Čajetina

Leave a Comment