Ljlija i njena kolekcija preko 250 vaskršnjih jaja (FOTO)

Ljiljana Spasojev Milovanović iz Užica ima jedan neobičan hobi, a to je sakupljanje vaskršnjih jaja. U vitrinamasa po tri reda polica u dnevnom boravku nalazi se preko 250 jaja, različitih veličina, motiva i oblika, a sakupljenih uglavnom iz Rusije, ali i iz Egipta, Tunisa, Grčke i drugih delova sveta.

Ovim neobičnim hobijem počela je sasvim slučajno, kada je radila u Rusiji, pre 24 godine.

– Radila sam i živela sam jedno vreme u Rusiji, u Кislovodsku, severni Кavkaz. Od prijateljice Zolje, inače Ruskinje, dobila sam prvo jaje, a tamo je običaj da se za Vaskrs pokloni dekorativno jaje od porcelana. To je tradicija od carske porodice – kaže Ljija.

U tom gradu, kaže Ljilja, nalazi se velika i prelepa fabrika porcelana „Feniks“, koja, između ostalog, pravi jaja. Objasnila je da njihova jaja imaju karaktersitične cvetiće, koji se ručno prave, peku i lepe, a motivi se ručno crtaju.

– I nakon tog prvog jajeta je krenulo dalje moje sakupljanje. Uglavnom sam išla subotom i nedeljom, kada nisam radila, u kupovinu tih jaja. Jedno veliko jaje koštalo je oko 100 dolara. I zanimljivo, nijedno se nije razbilo, kada sam ih donosila u Srbiju. Pakovala sam ih pažljivo i u ručni prtljag. Samo se drška na jednom jajetu polomila – rekla je Ljiljana.

Gde god je bila na godišnjem odmoru od Tunisa, Egipta, Austrije kupovala je jaja, a dosta je dobijala od prijateljica.

– Imam ih najviše iz Rusije, ovo je iz manastir Valdaju, ovo iz Moskve, ovo iz Кazanja, ovo San Peterburga, ovo iz Nemačke…. Ovo mi je poklon od prijateljice čiji je muž čuvar zatvora u Beogradu i njemu je poklonio jedan zatvorenik, koji je sam ručno uradio jaje. Кada je čula da skupljam jaja, odmah mi ga je poklonila – nabraja naša sagovornica i za svako jaje zna poreklo.

Na jajima od porcelana, drveta, kamena, perli, dragog ipoludragogo kamenja, kvarca, keramike, gipsa, gline, kristala, kao i od pravih ljuski, oslikane se crkve, pejsaži, životinje. I tehnika izrade su prava dela umetnika, pa tako jaje od kamena  urađeno je kao mreža sa slonom unutra (potiče iz Egipta), jedno je u obliku pauna, drugo je obavijeno perlama, sledeća jaja su poput Babuške – jaje u jajetu…

Posebno se izdvaja kolekcija od nekoliko jaja, poređanih po veličini u mermenom ležištu.

– To je umetnička kolekcija, ručno rađena majstora iz Stavropolja. Кada smo radili u Valdaju, gde su „Putevi“ radili Putinovu vilu, imali smo podizvođače iz cele Rusije. Svi smo živeli u zatvorenom tipu, ulazite i izlazite sa pasošem, strogo se proverava indetitet. Mi smo tu, uz gradilište, imali našu kuhinju za naše radnike, ali su se svi podizvođači hranili kod nas – seća se Ljlija, koja je tu bila šefica kuhinje, a svi su voleli našu kuhilju, naročito pasulj.

Ljlija se uvek starala da ima kolača i kafe.

– E, tu su bili i umetnici, koji su radili za Putinovu vilu. I, u znak zahvalnosti, oni su prvo napravili kalupe i izlili jaja od neke posebne mešavine gipsa, a slikari iz San Peterburga ih ručno oslikali, i to mi poklonili za rođendan, jer su svi znali da sakupljam jaja. Svaki umetnik, koliko ih je bilo, oslikao je po jedno jaje. To je bilo septembra 2004. godine. Zato mi je ova kolekcija posebna draga – objasnila je Ljilja.

Pored sakupljanja jaja, ima hobi pravljenja narukvica, veoma lepih i elegantnih. A Ljlija ima titulu majstor “irske čipke”, a isheklane stvari ovom tehnikom su sve populraniji i traženiji.

O irskoj čipki ona bi mogla da priča danima, a prslici, jakne, jastučnice i drugi odevni predmeti sami po sebi govore o toj lepoti.

Autor: LZS

Leave a Comment