Obnavlja se Dom kulture u Sirogojnu

Za obnovu Doma kulture u zlatiborskom selu Sirogojno Ministarstvo kulture je izdvojilo 10 miliona dinara, a isto toliko je odvojila i lokalna samouprava u Čajetini.

– Izdvojilo smo 10 miliona dinara za rekonstrukciju doma kulture u Sirogojnu i to je prva faza radova, očekujem da se u toku sledeće godine završi ta scena. Važno je da obratimo pažnju na decentralizaciju kulture i pomažemo izgradnju i obnovu mnogih domova kulture, muzeja, galerija širom zemlje – rekla je Maja Gojković, ministarka Ministarstva kulture i podsetila da se u poslednje tri godine značajno ulaže u obnovu ustanova kulture širom Srbije i da je 109 domova kulture, muzeja, galerija i pozorišta obnovljeno i adaptirano kako bi to postale moderno ustanove, a građani dobili kulturne sadržaje.

Takođe je rekla da je Zlatiboru potreban nacionalni filmski festival koji će obogatiti kulturni sadržaj ovom turističkom mestu.

Posebno je istakla da je imala priliku da razgovara sa ženama koje rade i žive na Zlatiboru i Čajetini o tome šta mogu da urade da dodatno unaprede položaj žena i pomognu dalji razvoj ovog dela naše zemlje u svim segmentima, pa tako i u oblasti kulture.

Predsednik opštine Čajetina i Zdrave Srbije Milan Stamatović je rekao da je lokalna samouprava takođe uložila 10 miliona dinara u realizaciju ovog projekta i da u narednoj godini predstoji opremanje ovog objekta, ali je podsetio da su više puta konkurisali kod Ministarstva kulture za ovaj projekat. On je najavio i novi festival.

– I druge naše ustanove kulture su učestvovali na konkursima kod ministarstva, od biblioteke do kulturno-sportskog centra, i dobijali smo neke manje iznose za realizaciju tih projekata. Proširujući ponudu sadržaja kulture, naredne godine, negde u septembru, očekuje nas pokretanje novog filmskog festivala na Zlatiboru (uz već postojeći, tradicionalni Međunarodni festival sportskog filma). Isto kao što i naš susedni grad Užice ima svoj dobro poznati pozorišni festival, sada će i opština Čajetina biti prepoznatljiva na mapi kulture Srbije po tom novom filmskom festivalu koji će predstavljati dobru ponudu i za opštine i gradove u okruženju – zaključio je Stamatović.

Autor: LZS, Izvor: Opština Čajetina , Foto: Dario Кonstantinović

Leave a Comment