NOVA VAROŠ: Skup stručnjaka o gradnje unutar turističke zone Zlatara na održivost turizma

Druga tribina na temu Zlatna gradnja: Čuvanje identiteta kroz održiv urbanizam, održana 19. aprila u Novoj Varoši, okupila je stručnjake, građane i predstavnike institucija kako bi se analizirali uticaji gradnje unutar turističke zone Zlatara na održivost turizma, razvoj i na očuvanje kulturnog nasleđa i identiteta kroz održiv urbanizam.

Foto Studenac
  • I ovog puta smo razgovarali sa urbanistkinjom Ksenijom Radovanović iz Nove planske prakse iz Beograda i bivšim građevinskim inspektorom, Antonijem Krdžavcem, čije su ekspertize istakle važne aspekte navedenih izazova i predložile moguća rešenja koja bi bila primenjiva unutar naše lokalne zajednice. Iako je najavljen dolazak predstavnika TO Zlatar Ljubenka Vjetrovića, nažalost, on se nije pojavio. Takođe, od drugih relevantnih institucija, samo je Dejan Grbić, predsednik komisije za planove i predsednik skupštine Rezervata Uvac, bio prisutan, ali u svojstvu građanina. Diskusija na tribini nije bila samo akademska; aktivno su učestvovali i građani, koji su postavljali pitanja o turističkoj ponudi, pravcu razvoja turizma novovaroškog kraja i urbanizaciji koja donosi profit jedino investitorima. Iako su ta pitanja trebala biti upućena predstavniku turističke organizacije Zlatar, Radovanović i Krdžavac su se potrudili da pruže i na njih odgovore u skladu sa svojim znanjem i iskustvom, izvestili su iz udruženja Studenac.

Prema zakljucima tog udruženja, zajednica je suočena sa izazovima urbanizacije i zaštite prirode.

  • Kroz transparentan proces donošenja odluka, aktivno uključivanje građana i saradnju sa stručnjacima, imamo mogućnost da oblikujemo planska dokumenta koja će promovisati održivi razvoj, zaštitu prirode i očuvanje kulturnog identiteta našeg regiona. Dodatno, naglašavamo važnost prisustva predstavnika institucija na ovakvim događajima. Njihovo učešće u diskusijama je od ključnog značaja za stvaranje dijaloga između javnosti i lokalne samouprave o daljem razvoju i urbanizaciji zajednice. Odsustvo predstavnika lokalnih institucija može predstavljati prepreku u postizanju sveobuhvatnih i efikasnih rešenja koja bi odgovarala potrebama i interesima našeg stanovništva, poručili su.

Događaj je deo projekta Zajedno za životnu sredinu koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Izvor: https://www.facebook.com/StudenacNovaVaros/

Leave a Comment