Otvoren festival “Užički strip susreti”

Treći put po redu, grad Užice i Gradski kulturni centar su domaćini “Užičkih strip susreta”, koji okupljaju najreprezentativnije predstavnike domaće, ali i međunarodne, strip scene. Festival stripa otvorila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, istakavši da će grad nastaviti da podržava sve projekte, čiji je cilj promocija grada i kulturno-istorijskog nasleđa, ali i spremnost za prihvatanje noviteta.

Prema njenim rečima, pažljivo osmišljen program, predstavlja promociju ove umetnosti koja, na poseban način, sažima sliku i tekst, ali i prezentuje najaktuelnije kulturno-istorijske i društvene teme.

– Posebna veza teksta i slike, koji nose snažnu poruku, čine da bolje razumemo različite istorijske epohe, kao i moderno doba i nove pravce savremenog sveta. Кao jedan od lučonoša Ere kulture, Nikola Tesla, zauzima značajan deo strip susreta i biće mu posvećen poseban deo programa. Uz srdačnu dobrodošlicu i želju da naš grad i Gradski kulturni centar budu izuzetni domaćini, nadam se da će i ovi susreti biti prilika za kreativnost, nova učenja, sticanje novih znanja i priliku da svi zainteresovani budu važan deo “Ere kulture” – rekla je gradonačelnica.

Filip Baralić direktor Gradskog kultunrog centra je ovom prilikom proglasio najuspešnije na konkursu za najbolji strip kaiš. Tako je u kategoriji od prvog do četvrtog razreda srednjih škola prvu nagradu osvojila Jana Ćirović, drugu Tea Milosavljević, a treću Dunja Pavlović. Sve su učenice Umetničke škole u Užicu.

U kategoriji od petog do osmog razreda osnovne škole, prvo mesto je pripalo Nađi Drndarević, učenici Prve osnovne škole kralja Petra II, drugo Anji Negrojević, učenici OŠ “Slobodan Sekulić”, a treće Dimitriju Obradoviću učeniku OŠ “Stari grad”.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole prvo mesto zauzeo je Teodor Antonijević učenik OŠ “Nada Matić”, drugo David Inđić, učenik “Prve osnovne škole kralja Petra II” i treće Maksim Mutavdžić, učenik OŠ “Dušan Jerković”.

Кao najmlađi učesnik na konkursu nagradu je dobio Savo Stanić, učenik “Prve osnovne škole kralja Petra II”, a kao najstariji, Marina Tasić, koja je prošle godine u svojoj kategoriji bila pobednica.

Festival je otvoren izložbom Zorana Janjetova, jednog od najreprezentativnijih predstavnika srpske, ali i međunarodne strip scene, jer je u svojoj bogatoj karijeri imao priliku da sarađuje sa nekim od najvećih u ovoj umetnosti.

– Mi užičani volimo komplet lepinje i to je važan deo užičke kulture. Naročito znamo da se lepinja jede rukama i ko jede nožem i viljuškom taj sigurno nije iz Užica – kaže Jana, koja je dobitnica prve nagrade u kategoriji srednjih škola.

Učenica Osnovne škole “Slobodan Sekulić” Anja Negrojević dobitnica je druge nagrade konkursa, a njen strip je priča kao bratu koji užasno peva, a sestra se pravi da je to lepo i zgranjava se.

– Ovo je moj prvi susret sa stripom, crtala sam i ranije, ali nisam učestvovala na takmičenju. Volim da gledam stripove i čitam o njima – kaže Anja.

Festival je otvoren izložbom Zorana Janjetova, jednog od najreprezentativnijih predstavnika srpske, ali i međunarodne strip scene, jer je u svojoj bogatoj karijeri imao priliku da sarađuje sa nekim od najvećih u ovoj umetnosti.

U toku ovih susreta održaće se radionice strip crtanja i ilustracije. Poseban deo programa biće posvećen Nikoli Tesli.

Autor: LZS i izvor: Grad Užice

Leave a Comment