Njeno velinčanstvo: LEPINJA SA SVE

Svetski kulunarski magazin “Taste Atlas” svake godine objavljuje liste najboljih i najgorih jela širom sveta. Tako je na svojoj poslednjoj listi najboljih srpskih jela svrstao deset jela i pića, a na prvom mestu te liste je komplet lepinja.

Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića
Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića

Komplet lepinja ili “lepinja sa sve” ili “kompletuša” kako je zovu u Zapadnoj Srbiji je specijalitet koji se našao ispred ajvara, sarme, pasulja, pljeskavice…

Njena proizvodnja u užičkom kraju počela je šezdesetih godina u užičkoj pekari “Kod Šuljage”. Današnji vlasnik pekare Dragan Lazić, koji je nasledio posao, još 2005. godine je zaštitio svoj proizvod.

Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića
Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića

– Ponosni smo što je naša “lepinja sa sve” zauzela prvo mesto od deset srpskih proizvoda. I samo da objasnim, ova lepinja nije ni užička, ni zlatiborska, već Šuljagina lepinja – kaže Dragan.

On kaže da je njeno pravo ime “lepinja sa sve” ili “kompletuša”, pa od ovog drugog naziva su je “stručnjaci” prozvali “komplet lepinja”.

Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića
Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića

– Njeno izvorno ime je “lepinja sa sve”, a “kompletuša” je sa jogurtom, jer su deca tražila jogurt uz nju pa su je tako prozvali. Pravi naš proizvod se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa. Takvu smo je zaštitili i svi treba da zaštite nešto što je dobro, naše, ali obično se to upropasti raznim dodacima. Čak su u lepinju sa sve stavljali zelje?! – kaže Dragan.

“Lepinja sa sve” se i posle više od pola veka pravi na stari način.

Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića
Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića

– Kompletna proizvodnja je u našoj pekari. Ovde se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde je direktno loženje isključivo sa bukovim drvima. Kada je ispeče, seče se poklopac tako da bude malo udubljena. U nju stavljamo pomešani kajmak i jaje, pa se to ponovo peče nekoliko minuta, zavisi kako ko voli, da li življu ili pečeniju. Na kraju, isto po želji se stavlja količina pretopa. Pretop je uglavnom mešavina svinjskog i jagnjećeg, mada imamo i posebno, jer imamo goste koji ne jedu svinjske proizvode – objasnio je Dragan.

Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića
Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića

I tako spremljena pročula se u celom svetu. Mnogi koji su na putu za Taru, Zlatibor ili more, ili svi koji dolaze u Užice, dođu u pekaru “Kod Šuljage” da probaju ovaj specijalitet.

Dragan je i, doduše nezvanično, napravio “lepinju sa sve” za Ginisovu knjigu rekorda, najveću na svetu za ovdašnji festival “Žestival”. Njen prećnik je bio 1 metar.

Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića
Foto: Privatna arhiva Dragana Lazića

Lista srpskih proizvoda na “Taste Atlas” listi: 1. Komplet lepinja, 2. Ajvar, 3. Burek sa sirom, 4. Sarma, 5. Krofne, 6. Pljeskavice, 7. Lepinja, 8. Bela čorba, 9. Pasulj i 10. Dunjevača.

Autor: LZS, foto: Privatna arhiva Dragana Lazića

Leave a Comment