“Zlatno jaje” otišlo u Izrael, “Drvo život” otišlo u ruke Dušana Kovačevića

Na završnoj večeri filsmkog i muzičkog festivala “Kustendorf” u Drvengradu u Mokroj Gori, akademiku Dušanu Kovačeviću tvorac festivala Emir Kusturica uručio je nagradu “Drvo života” (Nagradu za buduće filmove) i dodeljene su nagrade Zatno, Srebrno i Bronzano jaje za najbolji autorski film.

Foto: Kustendorf
Foto: Kustendorf

Prilikom uručenja nagrade “Drvo života” navedeno je:
“Majstorstvo vladanja veštinom transformacije u filmskoj dramaturgiji čini Dušana Kovačevića idealnim laureatom nagrade za buduće filmove, priznanja koje prošlost preobražava u budućnost“.

Foto: Kustendorf
Foto: Kustendorf

Dušan Kovačević je prilikom primanja nagrade rekao da ta nagrada za njega znači podršku u smislu da mogu da napravi još nešto ukoliko ima volje.

– Zahvaljujem se mom prijatelju Emiru Кusturici na ovom priznanju. Drvo života kao nagrada ima dvojako značenje. Jedno je za postignuto u svetu filma, a drugo, za neki budući film što je lepa obaveza i nada da ću još nešto uraditi. Sve što je na ovom mestu uradio Кusturica, deo je ove vredne nagrade, a ona je jedna od najdražih u mom poluvekovnom radu – rekao je Кovačević.

Foto: Kustendorf

U njegovu čast na “Kustendorf”, kao iznenađenje stigao je balet Narodnog pozorišta sa predstavom “Ko to tamo peva”.

“Zlatno jaje”, glavna nagrada festivala, dodeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film „Pismo svinji“. „Srebrno jaje“ dodeljeno je rediteljki Dulmi Purev-Očir iz Mongolije za film „Sneg u septembru“, a „Bronzano jaje“ pripalo je mađarskoj rediteljki Ani Đimeši za film „Afrikat“.

Foto: Kustendorf

Najbolji film festivala „Pismo svinji“ govori o preživelom logorašu koji piše pismo svinji koja mu je spasila život. Devojka koja sluša svedočenje o holokaustu, sanja svoje suočavanje sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i ekstreme ljudske prirode.

– Bila je privilegija biti deo ovog festivala. Snimila sam film koji je nastao iz najdubljeg mesta u mom srcu, radosna sam jer je to prepoznato. Ovo je proslava umetnosti i međuljudskih odnosa, a to je najviše što ljudsko biće može činiti – rekla dobitnica „Zlatnog jajeta“.

Foto: Kustendorf

Odluku je doneo žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

Festival „Kustendorf“ odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije Aleksandri Lazarovski za film „Više od života“.

Direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak dodelili su nagradu „Vilko Filač“ direktoru fotografije Evanu Maragkoudakisu za ostvarenje „Na Kserksovom tronu“ (Grčka) u režiji Evi Kalojiropulu.

Foto: Kustendorf

– Mi smo ovaj festival zatvarali na razne načine. Jednom je rečeno „doviđenja, kako ste“. Drugi put, „ne bih vas više zadržavao“. Zbog ovakve situacije u svetu danas, važno je da vas pozdravim jednom željom: oslobodi se danas ne govori, ali je umetnost naš posao a ona uvek izražava slobodu. Sloboda se izgubila iz rečnika. Ja vas molim, mislite o slobodi i tražite je jer je ona u proteklim vekovima nestala iz naših života – rekao je Emir Кusturica, zatvarajući ovo izdanje prestižnog festivala.

Foto: Kustendorf

Po dolasku u Drvengrad Kovačević je rekao da je “ova nagrada zapravo priznanje za izdržljivost, upornost i pomalo talenta”.

– Ali, pre svega morate biti živi da bi je dobili – rekao je akademik Dušan Kovačević i dodao da se “nada, pošto su u najboljim godinama” on u Kusturica snimiti jedan od budućih filmova.

Na ovu konstataciju Kusturica je u šali dodao: “U cvetu mladosti. Kad bi neko sad predložio da odigramo jednu fudbalsku utakmicu ili ako treba 60 sklekova pred kamerama – možemo mi to. Ali što će nam to”.

Autor: LZS, Naslovna foto: Kustendorf

 

 

Leave a Comment