NP Tara postila ministarka kulture

Centar za posetioce JP ,,Nacionalni park Tara“ posetila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, u okviru radne posete Bajinoj Bašti.

Ministarka kulture je obišla Centar za posetioce i upoznala se sa biodiverzitetom i kulturno – istorijskim nasleđem nacionalnog parka, ističući da je Nacionalni park Tara kulturološki značajno područje, jer se na njemu nalaze brojni arheološki lokaliteti i spomenici kulture, koji datiraju od neolita pa do savremenog doba.

U fokusu ove posete bio je obilazak Muzeja ćirilice u Rači kod Bajine Bašte, za koji je Ministarstvo kulture izdvojilo značajna sredstva i podržalo projekat restauracije, adaptacije i rekonstrukcije objekta na konkursu ,,Gradovi u fokusu“ 2023. godine.

Gojkovićeva je obišla i druge kulturno – turističke simbole Bajine Bašte: manastir Raču, koji je izuzetno značajan za očuvanje srpskog pisma i pismenosti, Park ćirilice, koji predstvalja prvi park ovog tipa u Srbiji i ima veliki turistički značaj za Bajinu Baštu, destileriju ,,BB klekovača“, čuvenu po autentičnoj i tradicionalnoj rakiji, koja se u ovim krajevima proizvodi vekovima, kao i kućicu na Drini, koja je postala jedan od prepoznatljivih simbola ovog kraja.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment